Extra compensatie energieprijzen in Horst aan de Maas

Stockfoto © iStock
De gemeente Horst aan de Maas trekt ruim 4 ton uit als aanvulling op de compensatie voor de gestegen energieprijzen.
Inwoners die in oktober hun rekeningen niet meer kunnen betalen, kunnen in eerste instantie aanspraak maken op een extra tegemoetkoming van 190 euro, bovenop de standaard energietoeslag van 1300 euro voor huishoudens die leven van minder dan 120 procent van het sociaal minimum. Voor november en december krijgt iedereen die korting, besliste het kabinet eerder.

Inkomen

Horst aan de Maas stelt voor die gemeentelijke 190 euro ook geen inkomenseisen. Wel mogen mensen niet meer dan 5000 euro aan spaargeld achter de hand hebben, en stelt de gemeente dat een energierekening hooguit 241 euro per maand mag zijn. Om de energiekosten te drukken, heeft de gemeente ook een loket waar mensen terecht kunnen om hun huis of bedrijf energiezuiniger te maken.
De gemeente onderzoekt verder of er nog andere mogelijkheden zijn om een structurele oplossing te vinden voor de problemen rond de gestegen energieprijzen. Daarvoor wordt op dit moment een actieplan gemaakt, en is in totaal een bedrag van 435.000 euro vrijgemaakt.

Witgoed

Verschillende Limburgse gemeenten hebben al besloten om extra maatregelen te nemen vanwege de explosief gestegen gas- en elektriciteitsprijzen. Zo helpen Bergen en Nederweert hun inwoners met het inruilen van oude huishoudelijke apparaten voor energiezuiniger elektronica, en heeft Heerlen de inkomenseisen voor energiesteun verruimd.