Verkoop Oekraïense kunstwerken voor nieuw start in vaderland

Expositie Oekraïense kunstwerken met Maastrichtse invloeden. © Joop Aerdts (L1)
Ondanks de oorlog willen moeder Valentyna en docter Miroslava in november graag terug naar Oekraïne om daar weer een nieuw leven op te bouwen. Met de verkoop van kunstwerken van hun man en vader, hopen ze geld bij elkaar te krijgen voor een nieuwe start.
Echtgenoot Artem Pogribnyy is nog in Oekraïne, waar hij ook zijn kunstwerken maakt.

Gebombardeerd

In februari moesten moeder en dochter hun huis in Charkiv vertalen. Het gebied werd gebombardeerd door de Russen. In maart kwamen Valentyna en Miroslava in Maastricht terecht. Maar vader bleef achter: mannen tussen de achttien en zestig jaar mogen Oekraïne niet uit. Artem Pogribnyy bleef daarom in het westen van het land, waar het veilig is.

Vader achterlaten

In de surrealistische kunstwerken van Artem zitten gebouwen of straten van Maastricht verwerkt. Valentyna en Miroslava sturen vaak foto's uit de Limburgse hoofdstad. Haar vader achterlaten in Oekraïne was voor Miroslava heel moeilijk. "We hebben dagelijks contact met hem maar ik wil toch graag terug. We willen in het westen van Oekraïne gaan wonen. Mijn leven is in dat land", aldus Miroslova. Uit dankbaarheid schildert hij kunstwerken van de Limburgse hoofdstad. "Als het weer allemaal wat normaler is, zou ik Maastricht graag willen bezoeken", zegt Artem via een telefoongesprek.

Grote familie

Moeder en dochter wonen sinds maart in Maastricht bij Jan Krapels en zijn familie. "We zagen begin dit jaar de beelden van de bombardementen", vertelt Jan Krapels. "Dat was de reden dat we iets voor de mensen wilden betekenen. We hebben toen als gezin besloten om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen. Nu voelt het als een grote familie", vertelt Krapels.

Expositie

De moeder en dochter zijn dankbaar dat ze al zeven maanden bij de familie mogen wonen, maar ze verlangen terug naar hun vaderland. "We willen graag in november terug naar Oekraïne", zegt Miroslava. Het idee voor een expositie ontstond een aantal maanden geleden. "Ze zijn alles kwijtgeraakt in Charkov", zegt Jan Krapels. "De schilderijen zijn prachtig en ik hoop dat we hiermee wat geld bij elkaar kunnen krijgen wat de familie goed kan gebruiken wanneer ze een nieuw leven beginnen in Oekraïne."
Alle 35 kunstwerken van Artem zijn te koop. De expositie is op 22, 23, 29 en 30 oktober te zien in Maastricht.