'Alleen efficiëntie kan tekorten in bouw oplossen'

Efficiënter bouwen moet tekorten in de bouwsector compenseren © Istock
De bouw zal op zoek moeten naar andere materialen en zal ook efficiënter moeten gaan werken. Alleen dan kan er gebouwd blijven worden, want personeel en materiaal worden alleen maar schaarser.
Dat zegt Claudia Reiner, zelf ondernemer in de installatietechniek en lid van diverse organisaties in de bouw in Limburg Centraal.

Wachten geen optie

"Het tekort aan grondstoffen en materialen zal voorlopig niet afnemen. Sterker nog: het zal gigantisch toenemen", aldus Reiner, die ook jarenlang onder meer voorzitter was van Techniek Nederland. "Wachten tot de markten weer aantrekken, is geen optie. We zullen op zoek moeten naar alternatieven."

Duurzaam

Ze denkt daarbij bijvoorbeeld aan restproducten van boeren. "Daarmee kun je materialen maken die ook nog eens duurzaam zijn. Denk aan stro en hooi dat je kunt gebruiken om isolatiemateriaal van te maken."

Personeelstekort

Het andere grote probleem in de bouw is het tekort aan personeel. In geen enkele sector is de vraag naar personeel groter. "Als je dan zegt: we moeten het doen met de mensen die we hebben, moet je dus efficiënter gaan werken. Dat kan met verdergaande digitalisering. In de bouw bijvoorbeeld maakt iedere discipline zijn eigen werktekeningen. Die sluiten lang niet altijd op elkaar aan, met veel extra werk tot gevolg. Voeg dat digitaal samen en zorg dat het wèl in een keer klopt. Dan bespaar je veel kostbare uren."

Bouwpakketten

Maar ook de manier van bouwen zelf kan sneller en efficiënter zegt Reiner. "Voeg onderdelen al in de fabriek samen zodat je op de bouwplaats meer kant-en-klare stukken hebt die alleen nog maar in elkaar gezet hoeven te worden. Als een soort bouwpakket. Scheelt ook uren werk voor de bouwvakkers."

Startsalarissen

Tot slot moet de sector er alles aan doen jongeren te enthousiasmeren voor een opleiding en een baan in de bouw. "Veel jongeren weten niet wat ze zich er bij moeten voorstellen of hebben een verkeerd beeld. Daar moeten we mee aan de slag blijven. En ook de beloning is belangrijk. We hebben inmiddels best leuke startsalarissen."

Sociale sector

Volgens Reiner zijn dit soort stappen noodzakelijk als het kabinet zijn doelen voor de bouw wil halen. "Tot 2030 moeten er nog 900.000 woningen worden gebouwd. Dat lukt niet op de oude manier. Ook al omdat tweederde van die woningen voor de goedkopere sociale sector gebouwd moeten worden."
Daarnaast blijft de vraag van particulieren ook hoog. "We zijn massaal aan het verduurzamen met warmtepompen en zonnepanelen bijvoorbeeld. Die vraag is verviervoudigd. Je zult nieuwe manieren moeten vinden om binnen een redelijke termijn aan die vraag te kunnen voldoen."