Huurprijs vrije sector alleen in Limburg gedaald

Afbeelding ter illustratie © iStock
De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het afgelopen kwartaal in Limburg gedaald vergeleken met een jaar eerder. In alle andere provincies steeg de huurprijs juist nog licht.
Gemiddeld betaalden nieuwe huurders in het derde kwartaal 12,95 euro per vierkante meter in Limburg, meldt online huurwoningplatform Pararius donderdag. Dat is een daling van 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Landelijke cijfers

In Nederland steeg de gemiddelde huurprijs met 0,6 procent, naar 16,90 euro per vierkante meter. In Overijssel was de prijsstijging het grootst, namelijk 7,7 procent. Ook in Flevoland steeg de gemiddelde huurprijs flink, met 7,5 procent.
Wel daalden de prijzen landelijk ten opzichte van het vorige kwartaal. In de eerste twee kwartalen van dit jaar kwam de vierkantemeterprijs landelijk gezien nog boven de 17 euro uit. Nu duikt de prijs daar iets onder. Ook in Limburg is de huurprijs ten opzichte van het tweede kwartaal licht gedaald. Toen betaalden nieuwe huurders gemiddeld nog 13,09 euro per vierkante meter.

Niet het goedkoopst

Ondanks de daling van de gemiddelde huurprijs is Limburg niet de goedkoopste provincie om een woning in de vrije sector te huren. In Drenthe betaal je namelijk 11,01 euro per vierkante meter en ook in Friesland is de huurprijs met 11,11 euro lager.
In Noord-Holland, waar de hoge prijs vooral wordt gestuwd door Amsterdam, was dit met 22 euro het dubbele.

Huurplannen De Jonge

In een reactie op de cijfers stelt de Woonbond dat de plannen van minister Hugo de Jonge om de huurprijzen in de zogenaamde 'middenhuur' te reguleren niet ver genoeg gaan. De Jonge wil onder andere dat voor woningen met een maandelijkse huur van maximaal 1000 euro de huurprijs wordt bepaald op basis van de kwaliteit van de woning. Die grens is wat de Woonbond betreft te laag. Ook omdat de WOZ-waarde en het energielabel meer waarde krijgen, waardoor meer woningen boven die grens zullen uitkomen.

Woekerprijzen aanpakken

"De commerciële huursector is de afgelopen jaren gegroeid als kool. Inmiddels is ongeveer een miljoen huurwoningen, ongeveer een derde van de huursector, in handen van commerciële verhuurders. Vaak gaat het om kleinere particuliere beleggers die bestaande woningen hebben opgekocht om duur te verhuren. Hierdoor visten koopstarters vaak achter het net", zo klinkt het. "De Jonge moet in actie komen om op zijn minst de woekerprijzen in dit segment aan te gaan pakken."