Vaals stopt met verkeerssamenwerking met buurgemeenten

Inwoners van het Heuvelland hebben in de zomer veel verkeersoverlast. © iStock
De gemeente Vaals stopt met de deelname aan 'Verantwoord op Weg'. Dit project moet de komende jaren de verkeersoverlast in het Heuvelland terugdringen en de verkeersleefbaarheid vergroten.
Dat laat de gemeente woensdagavond in een persbericht weten. Voor zover bekend werken de gemeenten Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem nog altijd samen voor het project.

'Fysieke maatregelen'

Een meerderheid van de raadsleden van Vaals ziet 'geen heil' meer in de uitvoeringsagenda van 'Verantwoord op Weg'. "Dit geldt in het bijzonder voor de inspanningen die gericht zijn op de gedragsverandering van weggebruikers", schrijft de gemeente. Ook zouden inwoners en partners van de gemeente signalen hebben afgegeven dat er fysieke maatregelen nodig zijn 'om het Heuvelland te beschermen, de verkeersleefbaarheid te vergroten, overlast te reguleren en om aantrekkelijk te blijven voor toeristen en recreanten'. Voorbeelden van fysieke maatregelen, waar de gemeente zogezegd signalen over heeft ontvangen, staan niet in het bericht.

Gulpen-Wittem

Of het stoppen van de verkeerssamenwerking met de gemeenten Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten een gevolg is van een burenruzie van afgelopen zomer, is niet duidelijk. Toen sleepte de gemeente Gulpen-Wittem Vaals voor de rechter nadat laatstgenoemde gemeente de Epenerbaan wilde afsluiten. Deze weg is in de zomer erg in trek voor gemotoriseerd verkeer, en in het bijzonder motoren, maar Gulpen-Wittem was daardoor bang dat er meer overlast zou ontstaan in en rondom Epen. De rechtbank stelde uiteindelijk Gulpen-Wittem in het gelijk en de Epenerbaan mocht niet worden afgesloten.
Burgemeester Nicole Ramaekers van Gulpen-Wittem liet toen nog weten dat het geschil geen verdere samenwerking met de gemeente Vaals in de weg zou staan. "Je kunt best op onderdelen van mening verschillen en toch prima samenwerken."