Amper meldingen shame sexting: schaamte bij slachtoffers

Afbeelding ter illustratie © L1
Jongeren zoeken volgens Slachtofferhulp Nederland nauwelijks hulp als zij slachtoffer zijn geworden van shame sexting.
Dat is het zonder toestemming delen van (al dan niet gemanipuleerde) seksueel getinte beelden.

Steeds normaler

Seksuoloog Petra Prinssen uit Roermond merkt dat het steeds normaler wordt om een seksueel getinte foto of video te versturen. "Doordat we allemaal een smartphone hebben is het gemakkelijk om zo'n afbeelding of video te versturen. Jongeren horen op school dat anderen het doen en denken dan: als zij dat doen, kan ik het ook doen."

Schaamte

Prinssen denkt dat slachtoffers zich in veel gevallen niet melden vanwege schaamte. "Je gaat natuurlijk niet zomaar tegen iedereen vertellen dat je net zo'n mooie naaktfoto naar iemand hebt verstuurd of dat je een video hebt opgenomen met hele sensuele, intieme dingen erop."

Slachtoffer

Laura uit Venray werd zelf slachtoffer van shame sexting. "Mijn belager zocht zijn slachtoffers via sociale media en stuurde appjes, zodat hij het vertrouwen kon winnen. Vervolgens dreigde hij met foto's. Foto's die er eigenlijk nog niet waren, maar de slachtoffers waren bang dat er wel foto's waren en hebben uiteindelijk zelf naaktfoto's gestuurd."

Campagne

Slachtofferhulp Nederland is woensdag een campagne gestart om jongeren ervan bewust te maken dat zij passende hulp kunnen krijgen als zij het slachtoffer zijn geworden van shame sexting. Volgens de hulporganisatie heeft 6 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes in Nederland ten minste één negatieve ervaring gehad met sexting. "Shame sexting zorgt voor angst doordat jongeren gebrek aan controle en dreiging ervaren. Ze vragen zich af wie heeft de beelden gezien, wanneer duiken ze weer op? Dat is heel belastend", aldus Jiska Dijk, psychosociaal expert van Slachtofferhulp Nederland.
De organisatie ziet dat slechts minder dan 5 procent van de slachtoffers de stap naar hulp zet. Dijk: "Het doel van deze campagne is slachtoffers en hun omgeving ervan bewust te maken dat gevoelens van schuld en schaamte normaal zijn maar niet terecht."