L1mburg Centraal: Chemelot start campagne voor omwonenden

Omwonenden van Chemelot moeten zich bewust zijn van de potentiële gevaren. © ANP
Landgraaf eist aanleg Randweg Abdissenbosch. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van woensdag 12 oktober 2022.

Chemelot start campagne 'Samen veilig rondom Chemelot'

Het is een van de grootste verzamelingen chemische bedrijven van Nederland: industriepark Chemelot in Geleen. Daarmee is het in potentie ook een van de grootste gevaren voor de omgeving. Daar moeten omwonenden zich bewust van zijn, vinden ze bij Chemelot, zodat ze ook weten wat ze kunnen doen als er een groot ongeluk zou plaatsvinden. Vandaar nu de campagne 'Samen veilig rondom Chemelot'.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Leven na borstkanker vaak niet klachtenvrij

Oktober staat al jaren internationaal in het teken van borstkanker, een maand waarin aandacht wordt gevraagd voor iedereen die geraakt is door deze vorm van kanker. Steeds vaker is daarbij ook aandacht voor de kwaliteit van leven erna. Want dat het leven dan vaak niet klachtenvrij is, weet Annie Römkes uit Berg aan de Maas maar al te goed.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Landgraaf eist aanleg Randweg Abdissenbosch

Jarenlang heeft Nederland bij Duitsland gebedeld voor de aanleg van een randweg bij Abdissenbosch, met aansluiting op een nog aan te leggen weg in Duitsland. Eindelijk gingen de Duitsers daarmee akkoord, maar nu haalt de provincie Limburg alsnog een streep door het plan, tot verbijstering van Landgraaf, omdat de gemeente daar niets van wist. De gemeenteraad van Landgraaf wil unaniem dat de weg alsnog wordt aangelegd.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Ondergrondse bunker (her)ontdekt in Heerlen

In heel Limburg zijn ondergrondse bunkers verstopt. Een groep buurtbewoners in Heerlen wist dat er onder hun gezamenlijke buurttuin een bunker zou moeten liggen. Er werd gezocht naar de ingang en die is gevonden.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Wilde truffels gevonden in het heuvelland

Voor de echte truffelliefhebber was het al jaren bekend, maar nu is hij ook gevonden. De wilde herfsttruffel in het Limburgse heuvelland. Chefkoks uit Limburg zijn nu aan het experimenteren waar de truffel voor gebruikt kan worden. De ondergrondse zwam, wat een truffel is blijkt moeilijk vindbaar, maar met de nodige kennis en een speciale truffelhond zijn de eerste exemplaren gevonden.
Bekijk hier de hele reportage terug.

TVK als springplank naar conservatorium

Van prijswinnende carnavalsmuziek naar klassieke scholing op het conservatorium. Isabelle Jennes uit Doenrade won het Tiener Vastelaoves Leedjeskonkoer en dat bleek een springplank om haar muzikale droom waar te maken. Door corona ging de wedstrijd drie jaar lang niet door. Dit jaar is er wel weer een TVK. Isabelle laat zien dat het je veel kan brengen.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Week lang alleen maar sporten met buitenlandse leerlingen

Het hoort erbij op de middelbare school: een uitwisseling met buitenlandse studenten, meestal met een sportdag. Maar het Sophianum College in Gulpen deed het iets anders: een week lang alleen maar sporten met leerlingen uit Nederland, België, Duitsland én Spanje.
Bekijk hier de hele reportage terug.