Wilde herfsttruffel nu ook van Limburgse bodem

foto truffelhond © L1 / Ruud van Broekhoven
De wilde truffel staat voortaan ook op het lijstje met delicatessen die er in Zuid-Limburg te vinden zijn.
Ondernemer André Leclercq uit Eys heeft samen met zijn speciaal opgeleide truffelhond deze herfst zijn eerste truffels gevonden. Hij geeft niet prijs waar de bijzondere zwammen groeien, maar laat trots een doosje zien met 250 gram wilde herfsttruffel, een waarde van zo'n 250 euro.

Zachte winters

Enkele jaren geleden hoorde Leclercq van de Limburgse truffel. Normaal groeien de truffels in Italië, Kroatië of Hongarije, maar door de juiste kalkgrond, warme zomers en zachte winters wordt Zuid-Limburg steeds meer een truffelgebied.

Vreugde

Na veel zoeken was het opeens raak voor Leclercq: "Ik weet niet hoe ik moet zeggen hoe blij ik ermee ben. Ik wist dat ze hier moesten groeien, al heb het nooit met eigen ogen kunnen zien. Het is echt heel bijzonder!"

Sterrenkok

Ook sterrenkok Hans van Wolde noemt de vondst fantastisch: "De truffel smaakt hazelnootachtig, een beetje boterachtig. Wij mogen blij zijn dat we dit mogen toevoegen aan de producten die uit het Mergelland komen. Het eerste restaurant in Maastricht heeft de Zuid-Limburgse truffel al op de kaart gezet."

Geheim

De truffels zijn kostbaar, maar toch is Leclercq niet bang dat iedereen nu direct gaat zoeken. "Ze liggen niet voor het oprapen. Je moet veel studie doen en een speciaal getrainde hond hebben om de truffel op te sporen", legt hij uit. Maar voor alle zekerheid houdt hij zijn vondstplaatsen geheim.