Chemelot start veiligheidscampagne voor omwonenden

Chemelot neemt de onrust van bewoners in Urmond weg © Fibrant
Bedrijventerrein Chemelot is woensdag de campagne 'Samen veilig rondom Chemelot' gestart.
Chemelot gaf samen met de gemeentes Sittard-Geleen, Beek en Stein een korte presentatie.

Communicatie

Het industriepark wil sinds een paar jaar beter communiceren met de omgeving. Dat was ook een opdracht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die haar licht wierp op een grote brand in 2016. Om het contact met de omgeving te verbeteren worden er worden er ook rondleidingen en open dagen gehouden, die erg populair zijn.

Imago

De campagne duurt vijf jaar en begon met een promotiefilmpje. Maar er komen meer activiteiten, bijvoorbeeld voor scholen en verenigingen. Chemelot, waar dagelijks 8000 mensen werken, wil daarmee de band met de regio vergroten en het imago verbeteren. Uit recent onderzoek blijkt dat 16% van de omwonenden zich niet veilig voelt. Ook is bij veel mensen niet duidelijk wat ze precies moeten doen als de sirenes afgaan. "Dat zullen we op allerlei manieren moeten blijven communiceren, al is het met een eenvoudig kaartje dat je in je meterkast hangt", zegt directeur Loek Radix.

Oester

Ook omwonende Harry Greven merkt ook dat het beleid langzaam verandert. Hij woont al sinds de jaren '80 in de wijk Krawinkel, op een meter of 600 van het terrein. "Vroeger was Chemelot als een oester, die altijd gesloten bleef. Dat is wel aan het veranderen, er wordt meer gecommuniceerd met de buurt en het geheimzinnige is er langzaam vanaf", zegt Greven.

Risico's

Hij heeft het eerste veiligheidsplan uit 1989 nog netjes in een klapper zitten, waarin alle scenario's zijn uitgewerkt. "Daarvan zijn de meeste gelukkig nooit uitgekomen, maar zolang de fabrieken er zijn, heb je met risico's te maken", aldus Greven.