Regenboogvlag wappert volop op Coming Out-dag

Vrijwilligers hebben met stoepkrijt een regenboogvlag bij het gemeentehuis van Echt-Susteren getekend. © L1
In Weert wappert de regenboogvlag het hele jaar, maar bij de meeste andere Limburgse gemeentes hijsen ze die alleen maar vanwege de nationale Coming Out-dag.
Zoals in Venray waar het COC Limburg dinsdagochtend een tour door de hele provincie aftrapt. Het voltallige gemeentebestuur is present om gezamenlijk de regenboogvlag te hijsen.

Niet overal

Voor de gelegenheid heeft de gemeente een speciaal exemplaar laten maken waarin het Venrayse stadswapen is verwerkt. Hoewel de meeste gemeentes aanhaken bij het initiatief zijn er ook uitzonderingen. Zo doen Horst aan de Maas en Echt-Susteren niet mee.

Nederlandse vlag

Die gemeentes vinden dat ze het hele jaar staan voor gelijkheid en verdraagzaamheid. De Nederlandse vlag die wel buiten wappert staat volgens hen voor de Nederlandse grondwet waarin die gelijkheid ook is vastgelegd. Het COC Limburg vindt dit een slechte zaak. "We zien toch dat de gemeente juist een krachtig signaal af kan geven dat mensen zichzelf mogen zijn. Daar is deze dag ook voor bedoeld", zegt voorzitter Jaison Blok.

Stoepkrijt

Om het gebrek aan een regenboogvlag te compenseren hebben vrijwilligers van een aantal politieke partijen in Echt bij het gemeentehuis maandagavond met stoepkrijt een grote regenboogvlag op de straat gekleurd. "Zo ligt die er toch bij op de de plek vlakbij de vlaggenmasten en geven we inwoners toch het signaal dat ze dit uit mogen dragen vandaag", zegt initiatiefnemer Marlies Koks.

Geweld

Blok is blij met de actie. "Hoewel de emancipatie op heel veel vlakken vooruit is gegaan zien we ook dat het geweld tegen mensen met andere seksuele voorkeuren of transgender personen soms juist heftiger wordt. Dit laat zien dat dit nog altijd hard nodig is."