Eerherstel Roermondse heksen moet nog vorm krijgen

De Rattentoren in Roermond, waar de heksenprocessen werden gevoerd. © L1 (Pascal Courbois)
Het is nog de vraag hoe de gemeente Roermond de inwoners die vier eeuwen geleden als heks ter dood gebracht zijn, gaat eren. Op dit moment denkt de gemeente nog aan bijvoorbeeld een straatnaam, een monument bij de Rattentoren of het ondersteunen van initiatieven van scholen.
De gemeente gaat hierover in overleg met organisaties die zich bezighouden met erfgoed. Dat schrijft burgemeester Rianne Donders aan de raadsfractie van D66.

Zwarte bladzijde

D66 had een lans gebroken voor eerherstel van de Roermondse 'heksen.' Mensen die volledig onschuldig werden gemarteld en als 'heks' op de brandstapel werden gezet. Dit overkwam in Roermond en omgeving minstens 75 mensen in 1613 en 1614. "Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van onze stad. Nergens anders in Nederland zijn in korte tijd zoveel vermeende heksen voor het gerecht gebracht en terechtgesteld als in Roermond en omgeving", zegt burgemeester Rianne Donders daar nu over.

Excuses

Ze noemt het afschuwelijk wat er is gebeurd, maar wil de geschiedenis niet uitwissen. "Het is een onderdeel van ons verleden waaraan we niet voorbij kunnen en mogen gaan." In 2006 bood Roermond al excuses aan voor de heksenprocessen in de zeventiende eeuw. Met het eerherstel komt daar een volgende stap bij.

Galgenberg en Rattentoren

Op twee plaatsen in Roermond zou een herdenking aan de heksenvervolgingen moeten komen. Dat is op de Galgenberg, waar de tot heks veroordeelden verbrand werden en bij de eeuwenoude Rattentoren, tot diep in de negentiende eeuw Heksentoren genoemd. De Rattentoren was de gevangenis waar de verhoren plaatsvonden. Nu is daar niets wat aan die heksenprocessen herinnerd.

Genoegdoening

Michael Kalthoff, fractievoorzitter van D66, vindt het moedig dat de gemeente iets aan eerherstel voor de vermoorde mensen wil doen. "Laten we op die manier hopen dat de mensen die veroordeeld zijn en op de brandstapel terecht zijn gekomen hiermee zowel politiek maar ook spiritueel genoegdoening krijgen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!