Vader doodgestoken Guus Janssen: 'Waarom Guus?'

Op het Sint Lambertusplein zijn bloemen gelegd. © Edward-Media
Een emotioneel betoog van de vader en zus van de doodgestoken Guus Janssen heeft dinsdag voelbaar indruk gemaakt in de rechtszaal in Roermond.
Daar staat dinsdag Joshua de L. (20) voor de rechter als verdachte van de steekpartij op carnavalsmaandag dit jaar in Horst.

Allemansvriend

"Hij was een allemansvriend die onbezorgd in het leven stond. Altijd sociaal en in voor een praatje. Muziek was een rode draad door het leven van Guus. Als hij wakker was, stond de muziek aan. Het was nooit stil in huis, tot die ene dag", vertelt de geëmotioneerde vader.
Ook zus Sanne kwam aan het woord. "Guus was in de bloei van zijn leven. Iemand die er een mooie en gezellige avond van wilde maken en dat heb jij van ons afgepakt", sprak ze richting Joshua.

'Leven kapotgemaakt'

De vader van Guus richtte zich ook tot de verdachte. "Waarom Guus? Omdat je vond dat het kon of je even stoer moest doen? Met jouw keuze heb jij ons leven kapotgemaakt. Hoeveel mensen moeten nog lijden door jouw foute keuzes?"
Zus Sanne ging ook in op het advies van de reclassering om hem via het jeugdstrafrecht te berechten. "Dat nieuws was een hele zware klap. De maximale straf die je dan kunt krijgen is bij lange na niet genoeg, maar hier gaat ook misbruik van gemaakt worden. Want wat is nou twee jaar?"

Jeugdstrafrecht

Het is nog even de vraag of de twintiger via het volwassenenstrafrecht of via het adolescentenstrafrecht wordt berecht. De reclassering adviseerde eerder om de verdachte volgens het adolescentenstrafrecht te berechten. Onderzoeken door een psycholoog en psychiater naar de geestestoestand van de 20-jarige man uit Tienray vormden hiervoor aanleiding.
Het adolescentenstrafrecht valt onder het jeugdstrafrecht. De straffen zijn dan ook veel milder dan bij het volwassenenstrafrecht. Bij een verdachte die ouder is dan 17 kan het jeugdstrafrecht worden toegepast, als het ontwikkelingsniveau van de persoon daar aanleiding voor geeft. Het is de rechtbank die uiteindelijk de beslissing neemt.