Sint Jans Gasthuis scoort onvoldoende in ziekenhuistest

Spoedpost bij het Sint Jans Gasthuis in Weert © Fer Traugott
Het Sint Jans Gasthuis in Weert is flink gezakt op de financiële ranglijst voor ziekenhuizen. Het ziekenhuis scoort voor het eerst sinds jaren een onvoldoende. Het negatieve rendement is daar de grootste reden voor.
Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs in de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen, waarin 64 algemene Nederlandse ziekenhuizen een financiële stresstest ondergaan.

Negatieve cijfers

Uit het rapport blijkt dat de kleinere ziekenhuizen, zoals het Sint Jans Gasthuis, het moeilijker hebben dan de middelgrote en grote ziekenhuizen. Dat komt door een relatief grote stijging van de personeelskosten. Kleinere ziekenhuizen geven daar ongeveer de helft van hun budget aan uit.
Het Sint Jans Gasthuis scoorde over vorig jaar een 5 als rapportcijfer, en belandde daarmee op een 54ste plaats. Het negatieve rendement van 2,2 procent was daar de grootste oorzaak van. Een jaar eerder wist het Weerter ziekenhuis nog een kleine winst te boeken.

Voorzichtige opmars

Het Zuyderland is bezig met een voorzichtige opmars. Door een relatief hoog operationeel resultaat stijgt het ziekenhuis in Geleen en Heerlen naar de 44ste plaats. Dat is het beste resultaat tot nu toe. Het ziekenhuis kreeg als rapportcijfer een zeven.

Turbulent jaar voor VieCuri

VieCuri scoort met de 21ste plaats het hoogst van de vier algemene ziekenhuizen in Limburg. IJsbrand Schouten, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, is bijzonder trots op zijn medewerkers. "VieCuri laat een stabiel resultaat zien voor 2021 ondanks een turbulent jaar met COVID-19 en een volledige ziekenhuisevacuatie."
Toch zijn er wel zorgen voor de toekomst. "De economische realiteit is complex en zorgelijk. Enorme margedruk ligt op de loer door inflatie en mogelijk achterblijvende compensatie", stelt Schouten. Grote financiële investeringen zijn volgens hem noodzakelijk maar "in de huidige context erg ingewikkeld".

Laurentius Ziekenhuis

Het Laurentius Ziekenhuis heeft haar score in de ranglijst verbeterd. Het ziekenhuis in Roermond scoort dit keer een acht in het rapport en staat daarmee, net achter VieCuri, op de 22ste positie op de ranglijst.
Het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, waar veel inwoners van Noord-Limburg heen gaan voor medische zorg, staat op de 50ste plaats. Het ziekenhuis noteerde wel een positief resultaat, maar dit lag lager dan een jaar eerder. Ook de solvabiliteit ligt met 12,5 procent relatief laag.

Waarschuwing

BDO Accountants & Adviseurs waarschuwt wel dat de positieve cijfers een zorgwekkende trends maskeren. De ziekenhuizen kregen afgelopen jaar nog COVID-steunmaatregelen, maar die worden nu afgebouwd terwijl investeringen uitblijven en er een personeelstekort blijft bestaan. Zonder die steun waren er volgens BDO wel een paar ziekenhuizen failliet gegaan.