MKB Limburg bezorgd over groeiend aantal faillissementen

Ook ondernemers kampen met de prijsstijgingen © Istock
Ondernemerskoepel MKB Limburg is bezorgd over de huidige economische situatie waardoor steeds meer faillissementen worden uitgesproken. Ondernemers kampen met een opeenstapeling van problemen.
Na de coronacrisis is er onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, de enorm gestegen energieprijzen en een dalend consumentenvertrouwen.

Stekker eruit

Daarbovenop komt ook nog de belastingdienst, die na de uitgestelde betalingen tijdens de coronacrisis nu begonnen is met het terugvorderen van openstaande belastingschulden. "Er komt veel bij elkaar op dit moment. Zoveel, dat ondernemers spelen met het idee de stekker eruit te trekken", zegt Kees van den Hombergh van MKB Limburg dan ook in televisieprogramma Limburg Centraal.

Failliet

Landelijk gingen afgelopen maand 176 ondernemingen failliet. Dat zijn er fors meer dan gemiddeld. In Limburg stoppen in vergelijking met andere provincies volgens van den Hombergh meer bedrijven. "Dat heeft te maken met de sectoren die in onze provincie populair zijn. Denk aan de horeca, maar ook aan ambachten."

Duidelijkheid

Van den Hombergh zegt dat vooral de onzekerheid en onduidelijkheid ondernemers parten spelen. "Er is echt behoefte aan duidelijkheid, betere regelgeving en wetgeving. Ik begrijp ook dat Den Haag sectoren niet kan blijven compenseren. Dus moet het in andere dingen worden gezocht."