Schade door extreem weer in 2021 bovengemiddeld groot

Hoogwater in Valkenburg. © L1 (Sjors Abeling)
Verzekeraars waren vorig jaar bovengemiddeld veel geld kwijt aan schade door weersomstandigheden, zoals overstromingen of storm. De grote overstroming in Limburg was een grote schadepost.
In heel 2021 keerden ze 465 miljoen euro uit aan schade die weersomstandigheden aan auto's of gebouwen hadden veroorzaakt. Sinds 2007 kost weerschade gemiddeld 325 miljoen euro per jaar.

Schadepieken steeds hoger

Volgens het Verbond van Verzekeraars, dat de cijfers bekendmaakt, zijn de schadepieken steeds hoger. Dat komt volgens de koepelorganisatie doordat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering.

Zorgen over klimaatverandering

Verzekeraars maken zich zorgen om de gevolgen van klimaatverandering. Zo rekende het Verbond van Verzekeraars al eens een klimaatscenario van het KNMI door en kwam tot de conclusie dat de schade door extreme neerslag bij particulieren de komende decennia kan verdubbelen.
"Als we niets doen, dan kost dat alle Nederlanders nog veel meer. Niet alleen in geld, maar ook in het gevoel van veiligheid, want de impact van weerschade aan je huis en je directe omgeving is enorm", zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Watersnood in Limburg

Vorig jaar was de grote overstroming in Limburg een grote schadepost. Het totaalbedrag aan verzekerde schade voor de watersnood liep op tot 210 miljoen euro. Het hoge water veroorzaakte voor zeker 180 miljoen euro schade aan woonhuizen of voertuigen van particulieren, de rest van de verzekerde schade werd geleden door ondernemers.