Hoezo oud: 'Nog altijd sportief en gaer onder de luuj'

Gerda Meijs zwemt nog altijd graag © L1 (Paul Versteegen)
Onder de noemer Hoezo oud?! presenteert L1 deze week een serie portretten waarin zestigplussers vertellen hoe ze hun dagen vullen. Limburgers in de herfst van hun leven, die daar eigenlijk niets van willen weten. Gerda Meijs is graag onder mensen. Dat is altijd zo geweest. Ook nu is haar agenda nog bomvol.
Haar liefde voor contact met mensen zat er altijd al in. Toen ze als jong meisje werkte als kassière in de supermarkt, toen ze haar man ondersteunde bij zijn werk als melkboer en daarna toen ze klanten hielp bij de Hema. Het contact met mensen. Daar gaat het deze 75-jarige Landgraafse om.

Je moet door

Hoewel de pijn over het verlies van haar man Jos nog vers is maakt deze 70-plusser niet de indruk bij de pakken neer te willen zitten. “Je moet toch door”, zegt ze . Haar agenda is van die opvatting het sprekende bewijs.

Yoga

Op maandagavond is Gerda Meijs in de Harmoniezaal in Landgraaf te vinden voor haar wekelijkse uurtje yoga. "Dat is een heerlijke start van de week", vindt Meijs. Om eraan toe te voegen: "En goed voor het lichaam, want je gebruikt enorm veel spieren hoor. Mag ik trouwens nog even zeggen dat nieuwe leden van harte welkom zijn?" Dat mag. Het yogagroepje in Landgraaf kent nog geen 10 leden. Met wat extra mensen erbij voelen ze zich helemaal zen.

Oud-collega’s

Het werkzame leven bij de Hema ligt alweer enkele jaren achter haar. Wekelijks zoekt een groepje collega’s uit die tijd elkaar op. "Vroeger stapten we op de fiets voor een lange tocht. Dan gingen we een hapje eten en waren we aan het einde van de middag weer thuis. Tegenwoordig gaan we meestal wandelen. We hebben altijd gespreksstof. Zo’n dag vliegt om."

Zwemmen

"En naar voren. En omhoog..." Het is vrijdagochtend. De aanwijzingen van de sportinstructeur klinken net uit boven een stevige muziekdreun uit de speakers in zwembad In de Bende in Landgraaf. In een groep van zo’n 20 senioren is Gerda watertrappelend in het water bezig met oefeningen. "Poeh, ik ben kapoet", lacht Gerda. Ze kijkt altijd uit naar het zwemuurtje. "Ik ben gek op sport. Ik kom ook uit een sportief gezin. Mijn broer was jarenlang fanatiek voetballer en voetbaltrainer bij SVN. Ik haal hier zoveel energie uit. Ik kan er weer een week tegenaan."
En weg zwemt ze. Gerda Meijs: gaer onder de luuj en gek op sport.
Luister het portret van Gerda Meijs hier terug. Alle afleveringen van Hoezo Oud zijn hier terug te luisteren.