Steekpartij Horst: 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist

Mensen staan stil op de plek waar Guus Janssen om het leven kwam © L1 (Tim van der Weerden)
Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs tegen Joshua de L. Hij wordt ervan verdacht op carnavalsmaandag dit jaar Guus Janssen (21) te hebben doodgestoken in Horst.
De eis is dinsdagmiddag bekendgemaakt door de officier van justitie tijdens de eerste inhoudelijke zitting in de rechtbank in Roermond.

Jeugdstrafrecht

"Hoewel we begrijpen dat toepassing van het jeugdstrafrecht (adolescentenstrafrecht) onverteerbaar is voor de nabestaanden, vragen we de rechtbank toch om in dit geval de verdachte via het jeugdstrafrecht te berechten. Dit op basis van het advies van de deskundigen", aldus de officier van justitie.

Handelingsleeftijd

De reclassering adviseerde eerder om de verdachte volgens het adolescentenstrafrecht te berechten. Onderzoeken door een psycholoog en psychiater naar de geestestoestand van de 20-jarige man uit Tienray vormden hiervoor aanleiding.
Volgens de deskundigen heeft Joshua een handelingsleeftijd van een 15 tot 16-jarige. Ook kampt hij sinds jonge leeftijd met ontwikkelingsproblemen en heeft hij last van woede-uitbarstingen. Al een aantal dagen voor het incident op carnavalsmaandag zat Joshua niet lekker in zijn vel vanwege het verbreken van de relatie met zijn vriendin, zo heeft hij verklaard.
Het adolescentenstrafrecht valt onder het jeugdstrafrecht. De straffen zijn dan ook veel milder dan bij het volwassenenstrafrecht. Bij een verdachte die ouder is dan 17 kan het jeugdstrafrecht worden toegepast, als het ontwikkelingsniveau van de persoon daar aanleiding voor geeft.
Joshua was dinsdag voor het eerst fysiek aanwezig. Een grote groep familie en vrienden van Guus Janssen was ook in de rechtszaal. Vanwege de grote belangstelling volgt een deel van hen de zaak via een videoverbinding in een andere ruimte in de rechtbank.

Gescholden

Het ging mis op carnavalsmaandag toen de verdachte uit Tienray met vrienden over het Sint Lambertusplein in Horst liep. "Er werd gescholden richting ons. Toen ging er een knop bij me om." Joshua zegt zich niet meer veel te herinneren van het fatale moment. "Ik herinner het me pas weer vanaf het moment dat Guus met zijn handen op zijn buik lag en ik met het mes in mijn hand stond. Toen realiseerde ik wat ik had gedaan."
Joshua heeft verklaard dat hij met een mes op zak liep, omdat hij door iemand bedreigd werd. "Ik wist dat die persoon die avond ook in Horst zou zijn. Daarom had ik het mes bij me."

Iemand anders

Uit onderzoek is gebleken dat het niet Guus Janssen was die iets geroepen heeft naar Joshua, maar een vriend van Janssen. "Ik dacht dat het Guus was, maar later hoorde ik dat het iemand anders was. Daar heb ik heel erg mee gezeten."
Ook is gebleken dat het slachtoffer door één messteek in zijn buik om het leven is gekomen. Daarbij zijn de lichaamsslagader en linkernier geraakt, vertelt de rechter. "Het is niet slim wat ik heb gedaan en ik zit er nog steeds erg mee", aldus de verdachte. Het mes is door de politie niet teruggevonden. Volgens de officier van justitie is Guus Janssen met een mes van 25 tot 30 centimeter neergestoken.
De rechter doet op 25 oktober uitspraak.