Landgraaf wil alsnog Randweg Abdissenbosch

Abdissenbosch en de geplande randweg richting Duitsland © Bing Maps/gemeente Landgraaf
De gemeenteraad van Landgraaf wil unaniem dat de Randweg Abdissenbosch alsnog wordt aangelegd. De raad zegt 'overvallen' te zijn door het provinciebesluit om de randweg te schrappen.
Het provinciebestuur heeft het schrappen van de Randweg nog niet officieel naar buiten gebracht. Dit gebeurt waarschijnlijk woensdag.

Geen overleg

De provincie zet volgens De Limburger een streep door de aanleg van de randweg vanwege de aangescherpte stikstofregels. Voor dit besluit is geen overleg geweest met de gemeente Landgraaf of Duitsland, waar de randweg aan zou sluiten op een nieuwe verbindingsweg. De gemeenteraad van Landgraaf laakt deze handelwijze in een brief aan de provincie. "De manier waarop dit besluit openbaar is geworden, is zwaar beneden de maat en het is onacceptabel om dit uit de media te moeten vernemen. Zo ga je niet met elkaar om," schrijven de partijen in de raad.

Alsnog de weg aanleggen

Bovendien vindt Landgraaf het besluit 'onverstandig' en is er de oproep aan de provincie om de weg alsnog aan te leggen. In hun brief stellen de raadsleden dat de weg een 'broodnodige' verbinding is tussen de Buitenring en het Duitse achterland. Bovendien zorgt het voor minder verkeer door Landgraaf en Übach-Palenberg, waardoor de verkeersveiligheid toeneemt en hebben bewoners minder last van de uitstoot van stikstof door het verkeer."

Verergerd

Eerder besloot de provincie tot de ontwikkeling van de Oostflank in Brunssum. Volgens Landgraaf zorgt dit voor een nog grotere toename van vrachtverkeer in de omgeving waar de randweg is gepland. "Het kan niet zo zijn dat door het niet aanleggen van de randweg de verkeersproblematiek in Landgraaf en Scherpenseel niet wordt opgelost, maar door de ontwikkeling van de Oostflank juist nog wordt verergerd", schrijft de raad.
De gemeenteraadsleden besluiten de brief aan de provincie met de oproep om de aanleg te heroverwegen en in elk geval in overleg te gaan met het Landgraafse college.