Grensoverschrijdende vlaai voor betere samenwerking

foto: L1 © Gouverneur Emil Roemer krijgt een vlaai uitgereikt.
Met grensoverschrijdende stukken vlaai tijdens horecabeurs BBB in Maastricht werd maandag een begin gemaakt met een betere samenwerking tussen Nederlands en Belgisch-Limburg.
De vlaai werd tijdens de beurs in het MECC overhandigd aan de gouverneurs van de twee Limburgen. Met kersen uit Nederland en abrikozen uit België.

Voorbeeld van samenwerking

"Dit is nu een mooi voorbeeld van een samenwerking", zegt gouverneur Emile Roemer. Volgens de gouverneur is er al een aantal wisselwerkingen tussen beiden provincies. "Denk bijvoorbeeld aan het OLS. Daar kun je zien dat bijvoorbeeld verenigingen uit beide landen elkaar al heel lang en goed kunnen vinden. Maar laten we nu gaan kijken of we ook op meerdere vlakken samenwerkingen kunnen aangaan."

Het schiet niet op

Bijvoorbeeld de schutterijen treffen elkaar een keer per jaar, maar verder staat de samenwerking tussen de beide Limburgen op een laag pitje, vindt de belangenorganisatie Algemeen Nederlands Verbond. "Vroeger was er meer samenwerking dan nu", zegt Armand Cremers, voorzitter van ANV-regio Beide Limburgen. "Tegenwoordig gaat het moeilijker omdat de provincies in België minder zeggenschap hebben gekregen op bestuurlijk niveau."

Stage over de grens

De ANV presenteerde een rapport waarbij er op zes verschillende vlakken veel kansen liggen om samenwerkingen aan te gaan. "Denk bijvoorbeeld aan onderwijs, cultuur of toerisme. Het zijn in het begin kleine dingen maar die kunnen ervoor zorgen dat we meer optrekken met de andere provincie. Waarom bijvoorbeeld stage lopen ergens ver weg of gewoon in je eigen land, terwijl er ook heel veel kansen liggen net over de grens in de andere provincie?"