Aantal tienermoeders sinds begin deze eeuw fors gedaald

Het aantal tienermoeders is sinds begin deze eeuw fors gedaald © Istock
Het aantal tienermoeders in Limburg is sinds het begin van deze eeuw met twee derde gedaald.
In het jaar 2000 telde het CBS in Limburg 249 kinderen met een moeder jonger dan 20 jaar. In de laatste telling zijn dat er nog maar 82. Dat komt neer op een daling van bijna 65 procent.

Landelijke cijfers

De cijfers in Limburg zijn vergelijkbaar met die in de rest van het land. Het aantal tienermoeders per duizend meisjes (van 15 tot en met 19 jaar) ligt in Limburg nu op 2,8 en dat is ietsje lager dan landelijk. In heel Nederland liep het aantal terug van bijna 4000 in het jaar 2000, naar 1350 begin dit jaar.

Provincies

Ook in vergelijking met andere provincies zit Limburg in de middenmoot. Flevoland kent verhoudingsgewijs de meeste tienermoeders, maar in absolute aantallen spant Zuid-Holland de kroon.

Anticonceptie

Volgens het Rutgers expertisecentrum voor seksualiteit zijn er verschillende oorzaken voor de daling. "Meiden gebruiken, ook bij de eerste keer seks, vaker anticonceptie. En meer meiden kiezen voor een spiraal. Dat beschermt beter tegen een zwangerschap omdat er minder risico is op gebruikersfouten", zegt Ineke van der Vlugt, expert anticonceptie & abortus bij de instelling.

Opleiding

Verder zit sinds 2011 anticonceptie in het basispakket van de zorgverzekering en "...is jong ouderschap maatschappelijk minder geaccepteerd en volgen meer meiden een hogere opleiding. Dan zit je vaak langer op school en dat combineert niet met jong ouderschap", aldus Van der Vlugt.