27 jaar cel voor Yvo T. voor doodschieten Belgische agent

Oud-collega's van Armaud Delrez vormen een erehaag voor de rechtbank in Tongeren © L1 (Frank Moonen)
Yvo T. uit Schinnen is veroordeeld tot 27 jaar cel voor het doodschieten van de Belgische politieman Amaury Delrez.
Jury en rechtbank in Tongeren kwamen maandagmiddag tot die straf, die gelijk is aan de eis van Justitie voor de fatale schietpartij, in de nacht van 25 op 26 augustus 2018. "Het was een laffe daad om deze agent in functie met een nekschot om te brengen", zei de voorzitter van de rechtbank. "En u schoot ook nog eens op een andere agent, die zich maar net in veiligheid kon brengen."

Avond stappen

T. was die nacht voorafgaand aan de Formule 1-race op Francorchamps met een vriend en zijn broer op stap in Spa. Na een ruzie in een café werd hun taxi aan de kant gezet door de politie. Daarop loste T. van dichtbij verschillende schoten. Politieman Delrez overleefde het niet, een andere agent kon zichzelf in veiligheid brengen. T. sloeg op de vlucht, maar werd de volgende ochtend opgepakt in een vakantiepark.

Bekentenis

De rechtszaak begon vorige week maandag. Het gaat om een assisenzaak, waarbij een jury van Belgische burgers samen met de rechtbank de zaak behandeld. Daarbij worden alle getuigen en deskundigen in de rechtszaal gehoord. De zaak begon al meteen met een bekentenis door de 40-jarige T: "Ik ben verantwoordelijk voor de dood van deze agent, al kan ik me niet herinneren dat ik geschoten heb."

Geen moord

De Belgische justitie wilde Yvo veroordelen voor moord, omdat hij met voorbedachte rade zou hebben gehandeld. Maar vrijdag kreeg die kwalificatie geen meerderheid van de jury, die Yvo T. wel schuldig achtte aan doodslag.
Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. In België kun je na een derde deel van je straf vervroegd vrijkomen. Het is nog onduidelijk of Yvo de straf in Nederland gaat uitzitten. Hij zit al 4 jaar vast in België.

Steun

Tientallen agenten uit het politiekorps van Spa waren maandag bij de uitspraak aanwezig. Ze wilden daarmee hun steun betuigen aan de familie van hun doodgeschoten collega.