Hoezo oud: 'Sociale functie postbode niet te onderschatten'

Eric Weijenberg is na zijn pensioen post gaan bezorgen © L1 (Paul Versteegen)
Onder de noemer Hoezo oud?! presenteert L1 deze week een serie portretten waarin zestigplussers vertellen hoe ze hun dagen vullen. Limburgers in de herfst van hun leven, die daar eigenlijk niets van willen weten. Eric Weijenberg (60) uit Bunde besloot vijf jaar geleden een punt te zetten achter zijn werk als zelfstandig ondernemer in de jeugdzorg. Maar lang stilzitten was voor hem geen optie.
"Op een gegeven moment begon het te kriebelen. Mijn werk in de jeugdzorg bestond vooral uit achter de computer zitten, lange ritten in de auto, dingen uitdenken... Vooral geestelijk werk. Nu had ik zin om vooral mijn lichaam te laten werken."

Fiets

Een paar dagen in de week begint Eric Weijenberg de dag met een bezoek aan het depot van PostNL in zijn wijk. Daar haalt hij de zakken post op die hij vervolgens op de fiets rondbrengt. "Het rondbrengen kost een paar uurtjes", vertelt de geboren Maastrichtenaar. "Ik begin meestal rond 11:00 uur, om drie of vier uur in de middag ben ik klaar."

Waakzaam oog

Eric haalt veel voldoening de zijn baan waar hij als jongen van droomde. "Als postbode houd je in de gaten wat in de buurt gebeurt. Laatst viel het me op dat bij een woning de rolluiken al een aantal dagen achter elkaar dicht waren. Toen bleek dat de bewoonster al die tijd opgesloten zat in haar huis omdat ze het rolluik van haar deur niet open kreeg. Het voelt goed dat je dan iemand kunt helpen."

Niet voor het geld

Weijenberg benadrukt dat hij zijn baantje niet uit financiële noodzaak heeft aangenomen. "Mijn vrouw Christianne en ik kunnen gelukkig goed rondkomen van het geld dat we gespaard hebben. Bovendien moet je geen postbode willen worden om fors te verdienen", aldus de zestigjarige. "Ik doe dit om in beweging te blijven en leuk contact te hebben met de mensen in de buurt waar ik in woon. Daar haal ik enorme voldoening uit."
De radioportretten in de serie Hoezo Oud?! worden uitgezonden in de L1 Nieuwsshow en L1 Vandaag. Ze zijn terug te luister via L1.nl/hoezo-oud