Weer uitstel rechtszaak Floor en Mees

Oma Trudy Keulers, nu officieel voogd van Mees © L1 (Manon Colson)
Voor de tweede keer heeft Bureau Jeugdzorg Limburg (BJL) uitstel gekregen om met een antwoord te komen op de dagvaarding van Trudy Keulers, de oma van de jarenlang vermiste Floor en Mees uit Wijnandsrade.
Het eerste door BJL aangevraagde uitstel liep tot 5 oktober, dit keer hebben ze tot 2 november gekregen van de kantonrechter in Roermond. Keulers klaagt BJL aan vanwege inkomstenverlies, privacy schending en smaad.

Verdwenen

In 2014 verdween Miriam, de dochter van Keulers, met Floor en Mees. Miriam vreesde voor de veiligheid van haar kinderen na een lastige scheiding. Pas in 2021 werden de drie gevonden in Oostenrijk, waar ze al die tijd bleken te wonen, toen Miriam met een hersenbloeding werd opgenomen in het ziekenhuis.

Voogdij

Sinds het overlijden van haar dochter zorgt Keulers samen met haar partner voor Floor (18) en Mees (15) in Oostenrijk, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Bureau Jeugdzorg Limburg stelde het gezag te hebben, gebaseerd op een uitspraak van de rechter in 2016, en wilde de kinderen naar Nederland halen. Er werd aangifte gedaan van ontvoering door Miriam en er ging een internationaal opsporingsbevel uit, maar de Oostenrijkse rechtbank wees uiteindelijk de kinderen toe aan Keulers en haar partner. Op 5 september kreeg Keulers officieel voogdij van Mees toegewezen.

Niet rechtsgeldig

Keulers zegt in haar dagvaarding te kunnen bewijzen dat de uitspraak over het gezag van Floor en Mees in 2016 niet rechtsgeldig was, en stelt dat BJL dit zelf wist. Ze vindt het vreemd dat BJL nog uitstel nodig heeft. "Ze weten al sinds februari van dit jaar dat die dagvaarding zou komen, dat heb ik ze toen al laten weten. Bovendien waren ze zelf partij bij het tot stand komen van de Oostenrijkse uitspraken. Ze kennen de inhoud dus al meer dan anderhalf jaar."
Bureau Jeugdzorg Limburg geeft aan simpelweg gebruik te maken van de mogelijkheid van uitstel, aldus woordvoerder Gerard van de Straat. "We willen gewoon goed voorbereid zijn op de schadeclaim, meer is het niet." Dit is overigens wel de laatste keer dat er om uitstel kon worden gevraagd.