Belgische justitie wil Yvo T. 27 jaar in de cel

Yvo T. uit Schinnen © L1
De Belgische justitie wil dat Yvo T. uit Schinnen een celstraf van 27 jaar krijgt. Dat bleek maandag tijdens de laatste dag van het proces. De jury en rechtbank gaan zich nu beraden en komen later met een vonnis waartegen geen hoger beroep mogelijk is.
Yvo T. (40) schoot in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa de Belgische politieagent Amaury Delrez dood. Dat gebeurde in het weekend dat in Spa de Grand Prix Formule 1 werd verreden.

Op stap

Yvo was met een vriend en zijn broer op stap. Nadat ze ruzie hadden gehad in een kroeg, hield de politie de taxi aan waarin ze weg wilden rijden. Daarna werd meerdere keren geschoten. Eén agent overleed ter plekke, een andere agent kon zich in veiligheid brengen. Yvo sloeg op de vlucht, maar werd de ochtend erna aangehouden in een vakantiepark. Hij bleek de schutter.

Lang proces

Het proces tegen Yvo startte vorige week maandag. Omdat een jury in België beslist over schuld of onschuld werden alle belangrijke getuigen en deskundigen op zitting gehoord. Op de eerste dag legde Yvo al een bekentenis af. "Ik ben verantwoordelijk voor de dood van deze agent, al kan ik me niet herinneren dat ik geschoten heb", zei hij.

Geen moord

De Belgische justitie wilde Yvo veroordelen voor moord, omdat hij met voorbedachte rade zou hebben gehandeld. Maar vrijdag kreeg die kwalificatie geen meerderheid van de jury, die Yvo T. wel schuldig achtte aan doodslag. Daardoor kan hij maximaal 30 jaar celstraf krijgen. In België kun je na een derde deel van je straf vervroegd vrijkomen.

Kille wijze

Justitie ziet het doodschieten als een 'zinloze handeling' waar geen verzachtende omstandigheden voor zijn. "Deze agent was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Hij is op uiterst kille wijze vermoord en de dader heeft daarna het wapen weggegooid en zich verstopt. Daarna heeft hij voornamelijk gezwegen", zei de openbaar aanklager maandag. Ook bij de spijtbetuiging vorige week zette hij vraagtekens.

Maatschappij

Advocaat Sven Mary van Yvo vindt dat de jury rekening moet houden met het blanco strafblad en het drugsgebruik van zijn cliënt. "Dat heeft duidelijk invloed gehad, want deze actie was voor iedereen onbegrijpelijk. Yvo is nog niet verloren voor de maatschappij", zei de advocaat.

Laatste woord

Tijdens het laatste woord betuigde Yvo nogmaals spijt.