Zuiderlingen nemen meeste veiligheidsmaatregelen

Steeds meer Limburgers hebben camerabewaking. © iStock
Limburgers en Brabanders nemen de meeste preventieve maatregelen tegen criminaliteit. Ze letten beter op hun spullen, beveiligen hun woning beter en doen vaker aan buurtpreventie.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een analyse van de veiligheidsmonitor.

Licht aan laten

Zo laat bijna de helft (48 procent) van de zuiderlingen altijd of vaak waardevolle spullen thuis om het risico op diefstal te verkleinen. In de rest van Nederland ligt dit rond de 40 procent. Ook laten Limburgers en Brabanders vaker het licht aan als ze niet thuis zijn, nemen ze vaker waardevolle spullen mee uit de auto en zetten ze hun fiets vaker in een bewaakte stalling.

Rolluiken en camera's

Ook in en rond hun woning treffen zuiderlingen vaker beveiligingsmaatregelen. Zo heeft één op de drie inwoners van Zuid-Nederland rolluiken of luiken voor de ramen of deuren geplaatst tegen inbraak. In Groningen, Drenthe en Friesland is dit één op de tien inwoners.
Ook is er vaker een alarminstallatie of camerabewaking aanwezig.

Deur niet openen 's nachts

In Zuid- en West-Nederland zijn inwoners 's avonds bovendien voorzichter met de deur open doen. Bijna 9 procent van de inwoners vindt het te onveilig om 's avonds de deur te openen. In Oost- en Noord-Nederland liggen deze percentages lager. Daar laat ruim 5 procent de deur 's nachts dicht.