Kerk wil gelovigen niet in kou laten staan

Kerken zoeken naarstig naar oplossingen voor de hoge stookkosten. © L1
Kerken zijn vaak slecht te verwarmen en de energieprijzen zijn hoog. Het Bisdom Roermond adviseert daarom de verwarming in de kerken niet te hoog te draaien en naar alternatieven te zoeken.
"Stook het niet te warm want je stookt voor onze lieve heer", zegt Matheu Bemelmans van het Bisdom Roermond.

Verwarming lager

"Je kunt mensen ook vragen om een extra jas of trui aan te doen of een dekentje van thuis mee te brengen. Als Bisdom zijn we er niet vieringen uit te laten vallen. Dat zou een slechte zaak zijn", meent Bemelmans. "Je zou kunnen kijken naar een andere ruimte die kleiner is en makkelijker te verwarmen. Bijvoorbeeld een parochiezaaltje, of een gemeenschapshuis."

Dienst in crypte

Deken Varela Gaviria van Horst houdt zijn hart vast hoe in januari de kerk het hoofd boven water kan houden. In de parochie van Grubbenvorst is het het gesprek van de dag. In de kerk betalen ze nu ongeveer 25.000 euro per jaar voor de gasrekening en ze willen voorkomen dat ze met de nieuwe tarieven misschien wel vijf keer zoveel moeten betalen.
Daarom gaan ze in de wintermaanden in de crypte een aantal diensten houden. Die is groot genoeg voor zo'n 70 mensen. "Maar er zijn geluiden dat sommige mensen de wat kleinere ruimte niet fijn vinden vanwege corona en het er benauwd krijgen", aldus de Deken. "Misschien blijven we in de kerk, en verwarmen die dan niet. Mensen geven aan dat ze dat tijdens de oorlog hebben meegemaakt en de kou gewend zijn. We willen de parochianen meenemen in de overweging wat wij gaan doen."

Winterjas

Een van de bezoekers aan de ochtendmis in Horst weet haar antwoord al. Op de vraag, of ze desnoods met de winterjas naar de kerk zou willen gaan, zegt zij: "Ik ga naar de kerk allicht. De heer is belangrijker dan de kou."