Vanity Lewerissa boegbeeld KNVB-actie rond borstkanker

Vanity Lewerissa vraagt aandacht voor borstkanker. © L1
Voormalig Europees kampioen Vanity Lewerissa vraagt met de KNVB aandacht voor borstkanker rond de interland Nederland-Noorwegen. De 31-jarige Maastrichtse kreeg in januari van dit jaar de diagnose borstkanker.
Lewerissa werd afgelopen juli geopereerd en zit ondertussen in een hersteltraject dat redelijk goed verloopt.

Pink Ribbon

Ook de fysiotherapeute van Oranje, de 42-jarige Kim Biewanus, kreeg onlangs de diagnose borstkanker. Het bracht de internationals er toe om dinsdag 11 oktober met een Pink Ribbon op hun borst te spelen, het internationale symbool voor de strijd tegen borstkanker. "Met mij gaat het nu gelukkig goed, ik had verder gelukkig geen uitzaaiingen. Wel heb ik nu nog een jaar immuuntherapie", zo vertelt Lewerissa.

Dank

Lewerissa hield tijdens het ziektetraject veel contact met haar oud-ploeggenoten. Bondscoach Andries Jonker vroeg Lewerissa om de groep toe te spreken, wat de Maastrichtse aangreep om haar medespeelsters te danken voor de steun. "Ik heb een moeilijke tijd achter de rug", zo vertelde een geëmotioneerde Vanity. "Jullie berichten hebben we echt heel veel steun gegeven."

Gezond

Een op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Dat besef drong afgelopen maanden ook door bij de internationals. "Het klopt wel", zegt Jackie Groenen. "Je bent super fit en dan schuif je het eigenlijk op zij. Hoewel je weet dat het iedereen kan overkomen. Dat bewijst het geval met Vanity natuurlijk."

Controleren borst

Lewerissa kreeg van haar oud-ploeggenoten vooral veel vragen over hoe ze hun eigen situatie kunnen controleren. "Je weet het eigenlijk niet", zo zegt Sherida Spitse. "Daarom is het zo goed dat Van haar verhaal heeft gedaan vandaag. Dat we dit platform gebruiken om borstkanker onder de aandacht te kunnen brengen. Ik doe het nu ook, ik hou mijn borsten nu ook regelmatig in de gaten. Het is goed dat we die boodschap nu kunnen uitdragen."