Tim zat in bekogelde VVV-bus: 'Dit kan gewoon niet'

VVV-fan Tim (19) uit Helden kijkt met een naar gevoel terug op de ongeregeldheden na de wedstrijd Roda JC – VVV-Venlo. "Er zaten kinderen in de bus."
Tim zat vrijdagavond in de Venlose supportersbus toen hij een enorme knal hoorde en glas in het rond zag vliegen. Twee bussen van VVV zijn volgens de gemeente Kerkrade op de Imstenraderweg in Heerlen met stenen bekogeld. "Zo'n 30 mensen die in het zwart gekleed waren, renden op de bus af. Daarna ging het fout", legt Tim uit.

'Had anders kunnen aflopen'

Tim bezoekt vaker voetbalwedstrijden, ook in het buitenland. Dat de sfeer tijdens een duel kan omslaan, weet de voetbalfanaat als geen ander. "Neem als voorbeeld de wedstrijd Paris Saint-Germain tegen Olympique de Marseille in oktober 2021. Het leek wel een heel oorlogsveld in het stadion. Het duel moest meerdere keren worden stilgelegd. Maar wat er vrijdag is gebeurd, had nooit mogen gebeuren. Er zaten kinderen in de bus. Het had anders kunnen aflopen. Ik kan me hier wel boos om maken."

'Schrik zat er goed in'

De VVV-supporter keurt net als burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade het gedrag van de relschoppers af. Als het aan de burgermoeder ligt, worden de personen die verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden zo snel mogelijk opgespoord. "Ik heb dit echt nog nooit meegemaakt. De schrik zat er goed in", vertelt Tim.

Duel Willem II - FC Den Bosch

Vrijdagavond ging het ook mis in Tilburg. Willem II speelde een thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch, maar het duel werd na 18 minuten gestaakt omdat er herhaaldelijk vuurwerk werd afgestoken en gegooid. Na een onderbreking van bijna 1,5 uur durfde de scheidsrechter het aan de wedstrijd te hervatten.
"Wat een mooie voetbalavond had moeten worden, mondde uit in een inktzwarte avond voor alle supporters die met goede bedoelingen naar het stadion zijn gekomen", schrijft Willem II op zijn website. "Vooral voor onze jongste supporters vinden wij het ontzettend vervelend dat zij getuige zijn geweest van deze ongeregeldheden en dit wangedrag."

Is er een oplossing?

Hoe kunnen ongeregeldheden voorkomen worden bij voetbalwedstrijden? Uitpubliek verbieden? "Nee, dat is geen goed idee. Dan straf je ook de mensen die gezellig naar de wedstrijd komen kijken", aldus Tim. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft nog niet gereageerd op het wangedrag van de raddraaiers in Heerlen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!