Extra maatregelen na onrust op kermis Heerlen

Stockfoto © iStock
Burgemeester Roel Wever van Heerlen neemt extra veiligheidsmaatregelen nadat vrijdagavond onrust was op de kermis in zijn stad.
Verschillende groepen jongeren uit omliggende dorpen veroorzaakten vrijdagavond volgens de gemeente onrust, opstootjes en een dreigende sfeer. Burgemeester Wever heeft daarom besloten om per direct de inzet van de handhavers te verhogen. De kermis was vrijdag voor de eerste dag open.
De burgemeester schrijft in een verklaring dat de kermisexploitanten de maatregel steunen. Ze zouden zelfs overwegen om de kermis eerder te sluiten. Dit om een signaal af te geven aan de onruststokers.

Jeugd van 14 jaar

Burgemeester Wever is boos over de gang van zaken: "De gebeurtenissen van gisteravond zijn geen normaal gedrag, ik vind het écht van belang dat dit voor iedereen ontzettend duidelijk is. We hebben het hier niet meer over wat kattenkwaad, maar om jeugd uit Parkstad die willens en wetens samenschoolt, een grimmige sfeer en opstootjes veroorzaakt. Jeugd van 14 jaar notabene! Het zijn ook steeds vaker dezelfde, bekende jongeren", zo schrijft de Heerlense burgemeester in een verklaring.
De afgelopen weken zijn er al voorbereidingen getroffen om de kermis in goede banen te laten lopen. Zo werden straatcoaches ingezet en was er extra beveiliging aanwezig. "Triest genoeg was de situatie gisteravond al meteen buiten proportie. De politie heeft flink moeten ingrijpen, simpelweg omdat een aantal (groepen) jongeren zich niet kan gedragen. De politie en de veiligheidspartners hebben gisteren dan ook gedaan wat ze moesten doen."

Grens

"Liever geef ik het gedrag van de jongeren helemaal geen aandacht", schrijft burgemeester Wever. "Tegelijkertijd vind ik dat een dergelijke groep het niet voor de andere Heerlenaren kan én mag verpesten. Vandaar dan ook dat ik toch heb besloten de inzet te verhogen en aan te geven dat er wat mij betreft een grens is. Want ik wil dat de Heerlenaren met een fijn en prettig gevoel naar de kermis kunnen gaan. En dat moet helder zijn.”
De kermis in Heerlen is tot en met woensdag 12 oktober.