Gratis menstruatieproducten op middelbare school Trevianum

De dispenser met gratis menstruatieproducten op het damestoilet © L1
Menstruatie-armoede grijpt steeds meer op zich heen. Eén op de tien vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft soms geen geld om maandverband of tampons te kopen.
Reden voor drie leerlingen van middelbare school Trevianum in Sittard om een dispenser met gratis menstruatieproducten op het damestoilet te realiseren.

Leerlingeninitiatief

Lina Zeilstra, Pien Hendriks en Lina Smeets (vierde- en zesdejaars) zitten in de Leerlingenraad van de school en wisten al vrij snel dat er een dispenser met gratis tampons en maandverband moest komen. Door berichten in de media wisten zij van het fenomeen menstruatiearmoede, dat vaak relatief onzichtbaar blijft. Toch zijn de tekenen van deze soort armoede ook op school merkbaar.
"Je ziet door de inflatie en de hogere energieprijzen dat mensen hun telefoon opladen op school. Leerlingen hun rijbewijs later halen, dat sowieso erg duur is, maar je ziet ook leerlingen met minder brood in hun broodtrommel", zo vertelt Lina Zeilstra. "Sommige mensen blijven gewoon een hele week thuis omdat ze geen producten hebben. Meisjes proberen dat dan op te lossen door wc-papier in hun onderbroek te stoppen. En dat is gewoon geen goede oplossing", voegt Lina Smeets toe.

Menstruatiearmoede

Eén op de tien vrouwen heeft soms geen geld voor het kopen van producten voor de menstruatie. Op dat moment is er sprake van zogeheten menstruatie-armoede. In een gemiddelde middelbare schoolklas hebben dus zo'n drie meiden hiermee te maken. Wat overigens niet wil zeggen dat alleen deze groep ervan gebruik mag maken. Als leerlingen zelf even geen producten bij de hand hebben mogen ook zij de dispenser raadplegen.
Pien, Lina en Lina pakken de menstruatie-armoede aan. © L1

MUP

Er zijn nu twee damestoiletten op het Trevianum voorzien van een dispenser met de gratis menstruatieproducten, waardoor de school meetelt als MUP, Menstruatie Uitgifte Punt. Het MUP is gerealiseerd dankzij het Armoedefonds, dat via hulporganisaties op lokaal niveau regelt dat menstruatieproducten voor minderbedeelden gratis toegankelijk zijn. Het fonds heeft nu 999 Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP) gerealiseerd, waarvan 36 in Limburg. Zo vormt de school één van de 37 Menstruatie uitgiftepunten in Limburg, zo kan men opmaken uit de website van het Armoede fonds.

Taboe

Toch is het gratis beschikbaar stellen van de tampons en het maandverband niet het enige doel van de initiatiefnemers. Volgens de drie wordt er namelijk vaak door sommigen een beetje lacherig gedaan over het probleem, zo weet Pien Hendriks. "Ik denk dat er in het algemeen altijd wel een taboe op heeft gerust. Meisjes moeten vaak in de klas stiekem een tampon in hun mouw duwen en dan vragen 'mag ik naar de wc'?". Het bespreekbaar maken van menstruatiearmoede en het installeren van de dispensers op een relatief openbare plek, moeten er dan ook zorgen dat er beetje bij beetje het taboe wordt doorbroken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!