Jury vindt Yvo T. schuldig aan doodslag

Yvo T. uit Schinnen © L1
De jury vindt de Schinnense Yvo T. schuldig aan doodslag en dus niet aan moord op de Belgische politieagent Amaury Delrez. Dat heeft de volksjury vrijdag na beraadslagingen laten weten. Ook is hij veroordeeld op poging tot doodslag op agent Ghislain.
Maandag komt de jury opnieuw bij elkaar om te debatteren over de hoogte van de straf. Voor moord had Yvo T. een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Voor doodslag krijgt hij minimaal 20 jaar en maximaal 30 jaar cel.

Grand Prix in Spa

T. (40) gaf eerder deze week toe dat hij in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa, vlak voor de Grand Prix van België, Delrez heeft doodgeschoten. Dat gebeurde nadat de politie een taxi aanhield, waarvan Yvo een van de inzittenden was. Even daarvoor was Yvo samen met zijn broer en een vriend na een ruzie uit een kroeg in Spa gezet. Waarom Yvo het vuur opende op de agent bleef onduidelijk. T. zei zich daarover weinig te herinneren.
Op de vijfde dag van het proces in Tongeren maakte de Belgische justitie bekend T. te willen vervolgen voor moord, en niet voor doodslag. De jury ging daar dus niet in mee.