Stille ramp: 'Lunchboxen leerlingen steeds leger'

Fruit voor kinderen van de basisschool © L1
De lunchboxen van kinderen worden steeds leger, als er überhaupt al iets inzit. Veel basisscholen zijn daarom blij met een initiatief van het Jeugdeducatiefonds, dat alleen al in Limburg voor 37 scholen een dagelijks ontbijt verzorgt. Dat aantal groeit gestaag, weet directeur Hans Spekman van het fonds.
De gratis schoolmaaltijd moet voorkomen dat kinderen met een lege maag op school zitten.

Geldgebrek

Inmiddels eet één op de vier kinderen niet goed, vanwege geldgebrek van de ouders. Basisschool De Kasteeltuin in de Roermondse wijk Donderberg maakt gebruik van het gratis ontbijt voor de kinderen. Volgens directeur Gody van Dillen hebben de gezinnen in de buurt 'het altijd al minnetjes'. Dillendeelt daarom voedsel uit, zoals schoolmelk, fruit en ontbijt. "Wat overblijft, gaat mee naar huis voor de ouders."

Fnuikend

Het Jeugdeducatiefonds is een instantie die helpt om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien vanuit een achterstand te vergroten. Zij verdelen privaat geld onder scholen voor boeken, laptops of uitstapjes. Tot het einde van dit jaar dus ook het ontbijt. "Het aantal kinderen dat honger heeft, was al hoog", aldus Hans Spekman. "Dat aantal is alleen maar toegenomen. De stress die dit met zich meebrengt is fnuikend voor de ontwikkelingskansen van kinderen. Niet alleen heel erg voor de kinderen, ook voor de ouders. Zij doen hun stinkende best en hebben het gevoel dat ze falen. Dat is natuurlijk niet zo."

Kinderarmoede

Volgens Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) groeit in Limburg 1 op de 8 kinderen op in armoede. Uit onderzoek van het Nationaal Fonds Kinderhulp blijkt dat 37 procent van ouders regelmatig iets niet kan kopen, terwijl hun kind dit eigenlijk nodig heeft. De cijfers dateren van 2020. De effecten van de energiecrisis en inflatiestijging zijn hier niet in meegenomen.