Justitie wil Yvo T. nu voor moord vervolgen

Onderzoek op de plek waar politieman Amaury Delrez werd doodgeschoten door Yvo T. © ANP
De Belgische Justitie wil Yvo T. uit Schinnen alsnog vervolgen voor moord, en niet voor doodslag.
Dat bleek op de vijfde dag van het proces in Tongeren.

Spa

Yvo T. (40) gaf al eerder deze week toe dat hij in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa, vlak voor de Grand Prix van België, de Belgische politieagent Amaury Delrez heeft doodgeschoten. Dat gebeurde nadat de politie een taxi aanhield, waarvan Yvo een van de inzittenden was. Even daarvoor was Yvo samen met zijn broer en een vriend na een ruzie uit een kroeg in Spa gezet.

Kortsluiting

Waarom Yvo het vuur opende op de agent bleef onduidelijk. Yvo zegt zich alleen nog te kunnen herinneren dat iemand (een andere politieagent) 'op zijn broertje zat'. Van de vijf schoten zelf zegt T. zich niets te kunnen herinneren: "Het moet kortsluiting zijn geweest."

Moord of doodslag?

Het Openbaar Ministerie kwalificeerde de daad bij de start van het proces nog als doodslag, maar verzwaarde dat vrijdag tot moord op de agent en poging tot moord op de andere agent. De jury zal daar een oordeel over moeten geven. Als de jury moord bewezen acht, kan hij een levenslange celstraf krijgen. Bij doodslag krijgt hij minimaal 20 jaar en maximaal 30 jaar cel. Ook in het uiteindelijk vonnis heeft de jury een stem.

Intentie te doden

"Uit de korte afstand waarop de verdachte stond en het feit dat hij de agent in het hoofd heeft geschoten, blijkt de intentie om te doden," zei de procureur-generaal vrijdag. Daarnaast is er volgens Justitie meerdere keren gericht geschoten, ook op de andere agent. Justitie vindt dat er ook sprake is van voorbedachte rade en dat Yvo niet in een opwelling handelde. "Hij had de mogelijkheid anders te handelen en was in een rustige gemoedstoestand. Hij had die avond een geladen wapen op zak en had dat wapen acht minuten voor het schietincident in de kroeg al getoond," zegt Justitie.

Verdediging zaait twijfel

De advocaat van Yvo vroeg de jury om zien cliënt te vervolgen voor doodslag en niet voor moord. Volgens advocaat Sven Mary is er geen bewijs van voorbedachte rade omdat het feit zich allemaal in een heel kort tijdsbestek heeft afgespeeld. "Hij heeft dit niet vooraf kunnen plannen," zei Mary.

Jury in beraad

De 12 juryleden gaan vrijdag in beraad over de schuldvraag. Ze moeten oordelen of Yvo T. schuldig is en of hij in dat geval vervolgd moet worden voor moord of doodslag. Daarna komt het Openbaar Ministerie met een strafeis, waarna de jury opnieuw in beraad gaat en in samenspraak met de rechtbank tot een vonnis komt. Dat komt waarschijnlijk maandag pas.