Heerlen tast in de buidel: meer compensatie energieprijzen

Vanwege de hoge energieprijzen is de verwarming geen vanzelfsprekendheid meer © Istock
Heerlen gaat de eisen waaraan mensen moeten voldoen om de energietoeslag van 1300 euro te krijgen, verruimen. Ook mensen die tussen de 120 en 130 procent van de bijstandsnorm verdienen en studenten in Heerlen krijgen nu hulp.
De gemeente zet daar eigen middelen voor in.

Grote nood

Mensen tussen de 120 en 130 procent van de bijstandsnorm vallen nu buiten alle regelingen, maar volgens de gemeente is ook bij die groep de nood groot. Zij krijgen nu 800 euro. Om die groep verder te steunen kunnen deze mensen voortaan ook een beroep doen op de bijzonder bijstand.

Studenten

De regeling waarbij huishoudens met een inkomen van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm gecompenseerd worden, geldt niet voor studenten. Volgens armoedeminister Carola Schouten wonen studenten vaak met verschillende mensen samen op één adres, en vormen ze dus één huishouden. Ze is bang dat alle studenten dan die toeslag aanvragen, en zo veel meer compensatie krijgen dan dat ze daadwerkelijk aan energie kwijt zijn.

Rechtbank

Maar de rechtbank in Gelderland oordeelde afgelopen zomer dat studenten onterecht als gehele groep worden uitgesloten. De gemeente Heerlen vindt daarom nu dat studenten niet langer mogen worden uitgesloten. Alle afgewezen aanvragen van de eenmalige energietoeslag van studenten worden daarom opnieuw door de gemeente Heerlen bekeken. Blijkt dat ze alsnog aan de eisen voldoen, dan wordt de toeslag toegekend.
Het kabinet heeft eerder 35 miljoen euro vrijgemaakt voor studenten die op kamers wonen en in financiële problemen komen omdat ze hun eigen energierekening moeten betalen. Het is aan de gemeenten om dit bedrag te verdelen.