Masterdiploma 66 studenten Open Universiteit ongeldig

Open Universiteit in Heerlen © Open Universiteit
De Open Universiteit in Heerlen heeft aan 66 studenten een mastertitel gegeven, terwijl ze die helemaal niet hadden mogen krijgen. De oud-studenten mogen zich dus ook geen master meer noemen.
De twee studies moesten in 2017 goedgekeurd en geregistreerd worden, maar de universiteit is dit vergeten. Dat bevestigt de Open Universiteit na een bericht in De Limburger.

Nog 55 studenten

Het gaat om de graden Master of Business Administration (MBA) en Master Loopbaan Management (MLM). De fout heeft ook gevolgen voor 55 studenten die de studies nog niet hadden afgerond.

Weggestopte studies

Frank van der Duijn Schouten, interim-voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit, zegt dat de twee studies "aan het zicht van het college van bestuur zijn ontsnapt. Ze waren weggestopt binnen de faculteit en we hebben ze in het verleden te veel aan de faculteiten overgelaten."
De studies waren bedoeld voor mensen die al een baan hebben, en in deeltijd bijgeschoold wilden worden of een nieuwe loopbaan zochten. Voor hun functie heeft het kwijtraken van de mastertitel in principe geen gevolgen.

Opleidingen gestopt

De Open Universiteit gaat niet alsnog een accreditatie voor de twee studies aanvragen. De opleiding MLM was een tijd geleden al gestopt omdat er te weinig aanmeldingen waren en de studie MBA is enkele maanden geleden ook beëindigd.

Wel een mastertitel

Veel gedupeerde studenten zeggen dat ze alsnog hun mastertitel willen, zodat ze betere kansen hebben bij een sollicitatie. Van der Duijn Schouten: "We wilden ze eerst een nieuw diploma geven, met de titel executive leergang, maar daar zijn ze niet mee geholpen. We gaan nu individueel met ze om de tafel om te kijken of we ze een ander opleidingstraject kunnen bieden, zodat ze zich alsnog master kunnen noemen."
Hoeveel tijd ze daaraan kwijt zijn, is nog niet bekend.

Mogelijk een boete

De Inspectie van het Onderwijs laat weten dat het inderdaad aan de opleiding zelf is om met studenten naar een oplossing te zoeken. Mogelijk komt er ook een boete voor de universiteit, maar dat is volgens een woordvoerder van de inspectie aan de minister van Onderwijs.

Kwaliteit niet ter discussie

Een woordvoerder van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) laat weten dat hij een zaak van deze omvang nog niet eerder is tegengekomen. Overigens benadrukt hij dat de kwaliteit van de opleidingen van de universiteit die wél geaccrediteerd zijn niet ter discussie staat. "Met de Open Universiteit zelf is niets mis."