Zorginstellingen doen licht uit voor duurzamere zorg

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Zo'n 175 zorgorganisaties zetten komende woensdagavond om 20:00 uur tegelijkertijd het licht uit. De actie is bedacht door het Milieuplatform Zorgsector, dat aandacht wil vragen voor de noodzaak van verduurzaming in de gezondheidszorg.
Het Maastricht UMC+ is één van de organisaties die meedoet aan de campagne.

CO2-uitstoot

Volgens eerdere berekeningen is de zorgsector goed voor 7 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. De Gezondheidsraad stelde afgelopen september dat duurzaamheid een grotere rol zou moeten krijgen in het zorgbeleid.

Zorg voor Energie

Zorgmedewerkers kunnen zelf veel bijdragen aan verduurzaming van de zorg, stelt het Milieuplatform Zorgsector. Middels de campagne Zorg voor Energie, die maandag begint, wil de organisatie zorgmedewerkers daar bewuster van maken. Personeel van de deelnemende instellingen wordt aangespoord om bijvoorbeeld koffiebekertjes te hergebruiken en de lichten in een ruimte uit te doen als er niemand aanwezig is.

Niet alle lichten uit

Niet alle lichten in een ziekenhuis of zorginstelling kunnen zomaar uit, erkent Milieuplatform Zorgsector. "Zorg gaat immers 24 uur per dag door." Als instellingen woensdag de lichtreclames op het dak, lantaarnpalen op de parkeerplaats of de lampen in de entreehal uitzetten is dat al "een mooi gebaar".