L1mburg Centraal: energiearmoede bij 1 op 4 huishoudens

Armoede wordt een steeds groter probleem © iStock
Zelf boodschappen uitzoeken in voedselbanksupermarkt, geld verdien je nu met windmolens, Roda en VVV slijpen de messen voor de derby van vrijdag. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Bekijk hier de hele uitzending.

Energiearmoede bij 1 op 4 Limburgse huishoudens

De energierekening brengt steeds meer mensen en bedrijven in de problemen. Het kabinet heeft hulp beloofd, maar de eerste ondernemingen vallen al om, zoals plantenkweker Plantise, een van de grootste plantenkwekers van Nederland, met zes vestigingen waaronder twee in Limburg. Honderden mensen verliezen hun baan omdat het bedrijf geen toekomst meer ziet vanwege de hoge energieprijzen.
Ook consumenten in Limburg hebben steeds meer moeite de rekening te betalen. Ondanks steunmaatregelen is bij 26 procent van de Limburgse huishoudens toch nog sprake van energiearmoede, onder de laagste inkomens zelfs bij 42 procent, hoe kan dat?

Voedselbanksupermarkt: zelf boodschappen uitzoeken

Inwoners van Maastricht die het niet breed hebben kunnen naar een speciale supermarkt. een soort voedselbank waar ze zelf hun boodschappen kunnen uitzoeken die ze voor het dagelijkse leven nodig hebben.

Leger des Heils opent tweede buurtkamer in Geleen

De buurtkamers van het Leger des Heils gaan langer open zodat mensen thuis niet in de kou hoeven te zitten. In Geleen is een tweede ontmoetingsplek geopend. Een kopje koffie is zo gezet en praatje is snel gemaakt. De warmte opzoeken is o zo belangrijk in deze tijd waarin veel mensen ook nog eens eenzaam zijn.

Geld verdien je nu met windmolens

Waar veel mensen behoorlijk wat geld kwijt zijn aan hun energierekening, levert het opwekken van windenergie juist veel geld op. In Heibloem heeft een burgercoöperatie twee windmolens gebouwd, die samen jaarlijks 20 tot 25 miljoen kilowattuur stroom produceren. Dat is gelijk aan het jaarlijkse gebruik van ongeveer 8.000 huishoudens. Met de windenergie die de windmolens in Heibloem opwekken maakt de groep burgers forse overwinst. Dat geld wordt ingezet voor duurzame projecten in de omgeving.

Roda en VVV slijpen de messen voor de derby

Dertien bussen met VVV-fans reizen vrijdag af naar Kerkrade, dat zijn 652 Venlose supporters. Want vrijdagavond is de derby tussen zuid en noord, tussen Roda JC en VVV-Venlo. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn want ze staan vijfde en zesde op de ranglijst.

Pakt Max de wereldtitel in Japan?

Vorige week lukte het Max Verstappen nog niet om de wereldtitel te pakken. Maar dit weekend lijkt de opdracht om alsnog kampioen te worden, iets makkelijker. Pitlane blikt vooruit op de Grand Prix van Japan.

Natuur ook in de stad te fotograferen

De natuur lijkt soms ver weg in de stad, maar dat hangt ervan af hoe je kijkt. Want de natuur is overal, zegt fotograaf Astrid Roox uit Venlo. Van haar hand opent een expositie in het kunstencentrum in Venlo.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!