Grote helikopteroefening op vliegbasis Vredepeel

Een Mi-8 transporthelikopter van de Poolse luchtmacht © Istock
Een vloot van 37 militaire helikopters uit verschillende landen vliegt begin november vanaf de Luitenant-Generaal Bestkazerne bij Vredepeel, voor de oefening Falcon Autumn.
De kazerne is gevestigd op vliegbasis De Peel. Normaal gesproken staan daar alleen de luchtdoelraketten van het Nederlandse leger.

Duizend militairen

Van 31 oktober tot en met 18 november wordt daar een basis opgezet van waaruit de helikopters samen met militairen van de luchtmobiele brigade hun missies uitvoeren. In totaal gaat het om meer dan duizend militairen die meedoen aan de oefening. De luchtlandingsoperaties worden door Nederlandse, Amerikaanse en Poolse militairen beoefend. Behalve transporthelikopters doen ook gevechtshelikopters mee aan de oefening,
De missies worden op verschillende plekken in Nederland uitgevoerd, maar worden steeds gevlogen vanaf de basis op de Limburgs-Brabantse grens.

F-35

Op dit moment is De Peel geen actieve luchtmachtbasis. Het Ministerie van Defensie wil de vliegbasis weer in gebruik nemen, om in de toekomst ook met de nieuwe F-35-straaljagerss vanaf de basis te kunnen vliegen. Op die manier kan de geluidsoverlast bij de andere vliegvelden van de luchtmacht worden teruggebracht. Om de geluidsoverlast rond De Peel in kaart te brengen, vliegt een F-35 op 17 oktober een kennismakingsvlucht boven de regio.