Heibloem heeft 'burgerbus' dankzij opgewekte windenergie

Mede-initiatiefnemer Bart Pieterson bij de burgerbus. © L1 (Tim van der Weerden)
Waar veel mensen behoorlijk wat geld kwijt zijn aan hun energierekening, levert het opwekken van windenergie nu ook veel geld op.
In Heibloem heeft een burgercoöperatie twee windmolens gebouwd, die samen zo'n 25 miljoen kilowattuur stroom produceren. Daarmee zijn 8000 huishoudens te onderhouden.

Duurzame projecten

Het geld dat met de opwekking verdiend wordt, gaat naar duurzame projecten in de omgeving. Eén van die gerealiseerde projecten is een elektrische 'burgerbus', die inwoners van Heibloem van A naar B brengt.

700 mensen aangesloten

In totaal hebben al meer dan 700 mensen zich aangesloten bij burgercoöperatie Zuidenwind. "Dat was van begin af aan onze insteek: het geld dat we verdienen met de energie die we hier produceren niet in eigen zak steken, maar dat we het besteden aan de omgeving."

Uitkomst

De bus is een uitkomst voor mensen zonder eigen vervoer, zoals Gabriella Epstein, omdat er in Heibloem nauwelijks openbaar vervoer rijdt. "We hebben hier in het verleden wel een buurtbus gehad. Het nadeel daarvan was dat je alleen binnen de gemeente Leudal van de ene naar de andere plek kon", aldus Epstein.
Bart Pieterson is één van de vrijwilligers die Heibloemers naar hun gewenste bestemming brengt. "Ik vind het echt leuk om te doen. We hebben dagelijks meerdere ritten. Je leert veel mensen kennen en komt op allerlei plekken."

Nog meer doen

Naast de burgerbus in Heibloem wil de coöperatie nog meer doen voor de omgeving. Zo wordt onder meer gekeken naar hoe sportverenigingen met het geld van de windmolens hun gebouwen kunnen verduurzamen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!