Eeuwenoud 'cadeau' uit hertogdom Gelre in Den Haag gevonden

Twee leeuwenbotten die tijdens opgravingen op het Buitenhof zijn gevonden © ANP
In het centrum van Den Haag hebben archeologen eeuwenoude botten van een leeuw gevonden. Het gaat waarschijnlijk om middeleeuwse resten van een geschenk van de jonge hertog van Gelre die destijds in de regio Venlo en Roermond de baas was.
De linker voorpoot van een jonge leeuwin die bij opgravingen is gevonden is zo’n 700 jaar oud. De leeuw moet halverwege de 14e eeuw geleefd hebben in een leeuwenhuis dat bij het Binnenhof was gebouwd.

Huwelijk

Uit archiefstukken blijkt dat de graaf van Holland in het jaar 1344 een stuk of drie leeuwen als geschenk kreeg van de jonge hertog van Gelre. Het cadeau moest leiden tot een huwelijk tussen de hertog en een jongere zus van de graaf van Holland, maar dat kwam er uiteindelijk niet van.

Leeuwenopvang

Uit de archieven is bekend dat Den Haag in 1347 zo'n 187 schapen en 43 kalveren nodig had om de leeuwen te eten te geven. In 1358 eindigde de leeuwenopvang. De hertog van Gelre kocht de leeuwen waarschijnlijk van handelaren in Genua en Venetië, die de dieren vermoedelijk zelf kochten van mensen in Noord-Afrika.

Grote renovatie

Volgens de gemeente Den Haag, die de gevonden leeuwenbotten deze week onthulde, zijn het de eerste resten van leeuwen in Nederland. Ze zijn vorig jaar opgegraven op het Buitenhof. Dat gebeurde tijdens voorbereidingen voor de grote renovatie van het Binnenhof er tegenover. De leeuwenbotten zijn de komende maand te zien in het stadhuis van Den Haag.