Meer belangstelling mbo: Limburgse ROC's merken nog weinig

Foto ter illustratie. © iStock
Jongeren gaan volgens het CBS na de middelbare school vaker naar het middelbaar beroepsonderwijs, dan naar het hoger beroepsonderwijs of het wetenschappelijk onderwijs. De Limburgse ROC's merken weinig van de groeiende belangstelling voor het beroepsonderwijs.
Zij zien geen opvallende toename in het aantal nieuwe aanmeldingen.

Stabiele instroom

Het Vista College, de grootste beroepsonderwijsaanbieder in onze provincie, ziet een stabiele instroom van nieuwe studenten. Dit komt mede doordat zij 90 procent van alle mbo-opleidingen in huis heeft. De onderwijsinstelling wil niet spreken van pieken in de instroom van nieuwe studenten. De vergrijzing in Zuid-Limburg is hiervoor volgens Vista College de verklaring.
Thijs Metsemakers van Gilde Opleidingen meldt ook dat het aantal studenten gelijk blijft: "Gilde Opleidingen heeft in totaal iets meer dan 10.000 studenten, verdeeld over twaalf locaties in zeven plaatsen in Limburg. In relatie tot voorgaande jaren is dit totale aantal studenten gelijk gebleven. We verwelkomen dit jaar iets meer dan 5000 nieuwe eerstejaarsstudenten, dat is vergelijkbaar met het jaar daarvoor."

Verschillen in studierichtingen

Het CBS meldt verder dat er een verschuiving is in de studiekeuze. Opleidingen op het gebied van 'recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening' worden minder gevolgd ten opzichte van tien jaar geleden. Ook kiezen studenten minder voor de richting ‘techniek, industrie en bouwkunde'.
Dat wordt in Limburg wel herkend: "Soms zijn die ontwikkelingen te duiden. Toen kookprogramma's jaren geleden populair werden, zagen we een stijging bij koksopleidingen. Maar soms is het lastig te verklaren waarom bepaalde opleidingen het goed doen en andere niet. Nieuwe opleidingen zijn in ieder geval vaak populair en studies op het gebied van gezondheid en vitaliteit doen het ook goed", verklaart Metsemakers.