Plantenkweker sluit deuren: werknemers raken baan kwijt

Honderden werknemers raken hun baan kwijt. © Plantise
Plantenkweker Plantise, met vestigingen in Kessel en Baarlo, sluit de deuren. Vanwege de hoge energieprijzen ziet het bedrijf geen toekomst.
In totaal raken zo'n vierhonderd werknemers hun baan kwijt. Plantise is één van de grootste plantenkwekers in Nederland.

Scenario's onderzocht

De werknemers van Plantise hebben te horen gekregen dat de activiteiten komende tijd worden afgebouwd. Per 1 april volgend jaar zal het bedrijf sluiten. "Het bedrijf zegt verschillende scenario’s onderzocht te hebben, ook de optie om in afgeslankte vorm verder te gaan", zegt vakbondsbestuurder Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen. "Maar daar was geen steun voor van aandeelhouders en banken. De risico’s zijn kennelijk te groot."

Geld naar werknemers

Warnaar zegt dat de sluiting als een schok komt voor alle werknemers van Plantise. "In overleg met de ondernemingsraad en de directie zoeken we naar mogelijkheden om elders werk voor hen te vinden. We gaan als vakbond in ieder geval ons uiterste best doen om een nette regeling voor de werknemers te treffen. Als er geld overblijft, moet het dáárvoor worden gebruikt. Het moet in ieder geval niet in de zakken van aandeelhouders en certificaathouders verdwijnen."
De vakbondsbestuurder denkt dat veel meer glastuinbedrijven de komende tijd in de problemen komen. "Dit is een duidelijk signaal dat de glastuinbouw momenteel enorm onder druk staat", zegt Warnaar.

Over Plantise

Plantise is met een kasoppervlakte van 50 hectare één van de grootste plantenkwekers van Nederland. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opkweken van groenteplanten en sierteeltplanten. Andere ondernemingen binnen de groep, zoals Plantise Bioplant en The Rootstock Company, blijven vooralsnog actief.