NVM: Verkoopprijzen woningen iets gedaald

Foto ter illustratie. © iStock
De woningmarkt in Limburg lijkt voorzichtig iets meer lucht te krijgen. De huizenprijzen zijn in de zomer gedaald in vergelijking met een kwartaal eerder.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn bestaande koopwoningen in het derde kwartaal gemiddeld ruim 5 procent goedkoper geworden in onze provincie.

Grote verschillen

In totaal werden er in het derde kwartaal van dit jaar 1.525 woningen verkocht in Limburg. De verschillen tussen de drie regio's zijn wel groot. Zo ligt de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Zuid-Limburg met 310.000 euro beduidend lager dan de 371.000 euro waarvoor een woning in Noord-Limburg gemiddeld verkocht wordt. Midden-Limburg ligt daar met 343.400 euro tussenin.

Woningprijs gedaald

In alle drie de regio's daalde de gemiddelde verkoopprijs van woningen. In Zuid-Limburg zakte dit het meest, met 7,5 procent. In Midden-Limburg lag de verkoopprijs van woningen 5,4 procent lager dan in het tweede kwartaal. Landelijk waren bestaande koopwoningen gemiddeld bijna 6 procent goedkoper geworden.
Noord-Limburg blijft daarin iets achter. In het tweede kwartaal werd nog gemiddeld 381.000 euro voor een woning betaald, terwijl dit in de zomer op 371.000 euro lag. Dat is een daling van 2,7 procent.

Keerpunt bereikt?

Waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen stelt dat de extreem verhitte markt van de afgelopen anderhalf jaar een keerpunt heeft bereikt. Nog niet zo lang geleden lieten de huizenprijzen op jaarbasis een toename zien van rond de 20 procent. Als je de prijzen nu vergelijkt met een jaar geleden, gaat het in Noord-Limburg om een plus van 6,8 procent, in Zuid-Limburg van 4,1 procent en in Midden-Limburg zijn de prijzen zelfs nagenoeg gestabiliseerd (plus van 0,5 procent).

Hogere hypotheekrente

De reden voor dit keerpunt is waarschijnlijk een combinatie van een gestegen hypotheekrente, een groeiend woningaanbod en een hard oplopende inflatie. Door de hogere hypotheekrente kunnen veel mensen momenteel minder geld lenen voor de aanschaf van een huis. En doordat het leven over de gehele linie duurder is geworden blijft er ook minder geld over voor de maandelijkse woonlasten. Volgens Gerssen heeft dit de gekte uit de markt gehaald.
"Toch zijn we nog ver verwijderd van een normale markt", benadrukt Gerssen. "Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend."