Landgraaf pakt jeugdoverlast harder aan: 'Genoeg is genoeg'

Verzwaring van de aanpak jeugdoverlast in Landgraaf © iStock
De gemeente Landgraaf heeft in drie gebieden een samenscholingsverbod uitgeroepen om jeugdoverlast te beperken.
Het gaat om de gebieden rond het centrum van Schaesberg, Achter de Haesen en het centrum van Waubach. Daar mogen overlastgevende jongeren tot en met 23 jaar niet in groepen van drie of meer personen bij elkaar komen. Het verbod duurt zes maanden.

'Aanwezig zijn'

Volgens de gemeente kan tegen deze jongeren opgetreden worden als blijkt dat ze in een groepje voor overlast zorgen. "Daarbij is het niet noodzakelijk dat degene ook zelf een dreigende houding heeft aangenomen, kwade bedoelingen heeft gehad of bedreigend is overgekomen. Het simpelweg aanwezig zijn bij de groep is al voldoende", aldus de gemeente Landgraaf. Als jeugdigen het samenscholingsverbod negeren, hangt hen een boete boven het hoofd.
Ook kan de politie hen bevelen om weg te gaan. Datzelfde geldt ook als hangjongeren zich in de buurt van Lichtenberg, Eikske, Mijnbuurt, Gravenrode en Op de Kamp bevinden. Als ze toch besluiten om terug te komen om overlast te veroorzaken, kunnen ze een gebiedsverbod krijgen.

'Fors ingezet'

Volgens burgemeester Richard de Boer loopt het op een aantal plekken binnen zijn gemeente 'echt de spuigaten uit'. "Genoeg is genoeg. We hebben al fors ingezet om de overlast te beperken, maar er komen nog extra maatregelen bij. Dit is een forse stap die we zetten in de aanpak van de jeugdoverlast."

Heerlen en Brunssum

In Parkstadgemeenten Heerlen en Brunssum is jeugdoverlast ook een groot probleem. Hoewel de overlast langzaam minder wordt, is er nog veel werk aan de winkel. Dat zeiden de burgemeesters van beide gemeenten naar aanleiding van de L1-reportage over jongeren en overlast.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!