Gedeputeerde over stikstof: 'Kabinet is nu aan zet'

Stockfoto. © iStock
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft een 'scherpe en empathische analyse' gemaakt van de stikstofcrisis, maar het is wachten wat het kabinet met dit advies gaat doen.
Zo reageert milieugedeputeerde Geert Gabriëls op het woensdag gepresenteerde rapport.

Landbouw en industrie

"Het is goed dat zaken nu echt benoemd zijn. Dat stikstof niet alleen een probleem van de landbouw is, maar ook voor bijvoorbeeld de industrie", zegt Gabriëls. "In Limburg hebben we bijvoorbeeld Chemelot en Rockwool als grote bedrijven die hier een rol hebben. Wij willen als provincie dat zij hun uitstoot ook moeten reduceren."

Vragen

Toch zijn er nog veel vragen: "Hoe gaat die uitkoopregeling straks precies in zijn werk? Geldt die alleen voor piekbelasters, of ook voor andere bedrijven? Die antwoorden hebben we nog niet", tempert de gedeputeerde de verwachtingen.

Kaarten

De provincie is inmiddels al druk bezig met het dossier. "Met gemeenten, boeren en allerlei andere partijen zijn we op dit moment in overleg. Aan de hand van deze gebiedsprocessen maken we landkaarten waarop precies staat wat er moet gebeuren. Die kaarten leveren we op 1 juli volgend jaar in bij het Rijk. En dan is het wachten op het geld, waarmee we de plannen kunnen uitvoeren."