Video: 80 jaar geleden stortte bommenwerper neer in Brunssum

Bij het Lancastermonument zijn bloemen neergelegd. © L1
In Brunssum is woensdag stilgestaan bij de slachtoffers van een Britse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte.
Bij het Lancastermonument werden door burgemeester Wilma van der Rijt, wethouder Hugo Janssen, veteranen, militairen en schoolkinderen kransen neergelegd.

Slag om nooit te vergeten

De 94-jarige Jouke Sipsma was er zelf nog bij. "Dat was een slag, dat is nooit te vergeten", zegt hij tegen ZO-NWS. Een van de vleugels van het vliegtuig sloeg op een meter afstand van enkele huizen in. Ook beschrijft hij hoe een motor van het vliegtuig verderop via een dakraam in het toilet belande.

Belangrijk

Volgens Hugo Janssen is het belangrijk om stil te staan bij de offers die militairen brengen. Vooral nu de oorlog in Oekraïne nog volop aan de gang is.

Bemanningsleden

Het toestel crashte op 5 oktober in 1942. De bommenwerper stortte neer in de Brunssumse wijk Leeuwstuk. Tegenwoordig wordt deze buurt Klingelsberg genoemd. Hoewel het toestel neerstortte in de woonwijk waren er geen slachtoffers aan de grond. Alle zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. Zij liggen begraven in Nijmegen, op het Jonkerbos War Cemetery.