Valkenburg begint met herstel kademuren na overstroming

Afbeelding ter illustratie © De muren bij de vistrap in Valkenburg worden als eerste hersteld
Er is een begin gemaakt met het herstel van de kademuren in Valkenburg. De muren langs rivier de Geul en zijbeek de Molentak zijn door de overstromingen vorig jaar beschadigd.
De muren waren op sommige plekken al provisorisch gerepareerd, maar nu worden ze definitief hersteld. De werkzaamheden duren een klein jaar.

Half jaar

Aannemersbedrijf Van Beers uit Brabant gaat de klus het komend half jaar klaren. In totaal zijn er 70 plekken aangewezen die moeten worden hersteld. Dan moet worden gedacht aan scheuren of gaten in de kades. "Het gevaar hier is dat het water ook iets kan hebben weggeslagen achter de mergelblokken, dus ook dat moet worden gecontroleerd en hersteld." zegt Martijn Sanders van het aannemersbedrijf.

Definitief

Bestuurder Chrit Wolfhagen van Waterschap Limburg is blij dat het definitieve herstel eindelijk kan starten. "Ik had veel eerder willen beginnen, maar er zijn nu eenmaal regels en procedures die doorlopen moeten worden en dan duurt het veel te lang." Het is niet zo dat er niks is gebeurd sinds de overstroming van Valkenburg ruim 1 jaar geleden. Zo is een deel van de kademuur langs de Molentak - een zijbeek van de Geul - al veel eerder provisorisch hersteld met grote betonblokken. "Dat deden we natuurlijk uit veiligheid voor de inwoners, maar vanaf nu kunnen de definitieve herstelwerkzaamheden beginnen. Dan worden mergelblokken gebruikt. Uiteindelijk moet alles er weer bij liggen zoals het ooit was."

Precisie

Volgens Sanders is het vooral precisiewerk. "De gaten en scheuren worden dichtgesmeerd en soms worden mergelblokken deels of geheel vervangen." Hij zegt daarbij dat er rekening moet worden gehouden met de natuur. "Er zitten bijzondere bloemen en plantjes in de kademuren en die mogen natuurlijk niet worden verwijderd. Deze worden met oranje papiertjes aangegeven zodat mijn collega's weten dat ze voorzichtig moeten zijn."

Brug

De werkzaamheden aan de kademuren van de Geul en de Molentak duren tot medio volgend jaar. De kosten bedragen een half miljoen euro. Als dit werk is afgerond volgt een nieuw herstelproject. De herbouw van de brug aan de Emmalaan. Deze stortte tijdens de waternood in. Het waterschap hoopt eind volgend jaar met de bouw van een nieuwe brug te kunnen beginnen.