LLTB: 'Limburg heeft een vijftigtal piekbelasters'

Stockfoto. © iStock
In Limburg zit een vijftigtal bedrijven dat wordt aangerekend als piekbelasters van de stikstofuitstoot.
Dat schat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) naar aanleiding van de presentatie van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Stikstofuitstoters

Remkes zei eerder op de dag dat 500 tot 600 grote veehouderijen en andere stikstofuitstoters in de buurt van kwetsbare natuurgebieden binnen een jaar moeten stoppen. "Uit een eerste analyse blijkt dat het voor Limburg neerkomt op een vijftigtal bedrijven", zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen in een eerste reactie. "We hebben bovendien al 40 melders die hebben aangegeven vrijwillig te willen stoppen. Wat het dus precies betekent voor de Limburgse boeren moet nog blijken."
Faassen vindt het daarom vervelend dat er ondanks het rapport nog veel onduidelijkheid is voor de LLTB-achterban. "De lijst met piekbelasters zit er namelijk niet bij. Diegene die denken dat ze piekbelaster zijn, weten nog niks. Die gaan bij zichzelf te raden", zegt hij.

Dilemma

Volgens Faassen heeft Limburg nog een ander dilemma. "Driekwart van de emissie van stikstof komt hier uit het buitenland. Daar moeten we goed naar kijken. Want dat is hier anders dan in de rest van het land", zegt hij. Hoe dat verder moet, weet Faassen nog niet. "Het rapport ligt er nu. Laten we dat nu eerst goed doornemen. Dan gaan we met onze leden in gesprek en dan komen we met een conclusie en bepalen we hoe we verder moeten gaan."

2025 en 2028 ijkmomenten

Stikstofadviseur Remkes raadt aan om 2025 en 2028 als 'ijkmomenten' te kiezen, om te kijken hoe de vlag er dan bij hangt. Uitstel mag dan wel alleen om 'dwingende inhoudelijke redenen', politieke afwegingen mogen geen rol spelen, benadrukt Remkes. Remkes ziet voor de korte termijn 'geen andere route' dan gerichte uitkoop van 500 tot 600 bedrijven, zowel in de landbouw als daarbuiten, die veel stikstofneerslag in de natuur veroorzaken. Liefst vrijwillig, maar als dat niet lukt gedwongen. De compensatie moet 'zo ruimhartig mogelijk' worden.

Erkenning

Bij de boeren heerst ook het gevoel van erkenning van de zorgen en wanhoop die boeren zijn ontstaan, na de presentatie van de stikstofplannen begin juni. Na een zomer vol boerenprotesten legt stikstofbemiddelaar Remkes de bal volgens Ten Kate nu weer bij de overheid. Hierover is LLTB-bestuurder Faassen dan ook te spreken. "Het is een stukje erkenning, maar het voelt ook wrang om dit nu als agrarische sector bevestigd te krijgen. We hebben dit namelijk al eerder aangegeven", zegt hij.

Onacceptabel

Het advies van Remkes om gedwongen uitkoop toe te passen bij bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden is voor boerenactiegroepen onacceptabel. "Gedwongen opkoop van piekbelasters is een absolute no-go voor ons", zegt Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF).
"Het is niet best. Ze gaan weer dwingen, dit wordt weer niks. Deze plannen hebben niets te maken met het redden van de natuur, het enige waar ze op sturen is boerenkrimp", stelt Van den Oever. De voorman heeft voor woensdagavond "een grote vergadering" gepland. "Dan trekken we een conclusie en ontwikkelen we een plan de campagne", zegt de FDF-voorman.