Melkveehouder Ten Kate: 'De bal ligt weer bij de overheid'

Veehouder Mayco ten Kate in Nederweert © L1 (Gerard Pansier)
Melkveehouder Mayco ten Kate in Nederweert is blij met de erkenning van de zorgen en wanhoop die bij boeren zijn ontstaan, na de presentatie van de stikstofplannen begin juni.
Na een zomer vol boerenprotesten legt stikstofbemiddelaar Remkes de bal volgens Ten Kate nu weer bij de overheid: "De regering moet zijn huiswerk doen. Kom met een goed verhaal voor de boeren, biedt jonge boeren ook een toekomstperspectief."

Industrie

Ten Kate is vooral blij dat het stikstofprobleem nu niet meer alleen op het bordje van de landbouwsector ligt: "Het is goed dat er nu ook gekeken wordt naar bijvoorbeeld de industrie, om de stikstofuitstoot terug te dringen. Bedrijven als Rockwool, Tata Steel en Schiphol zijn ook grote uitstoters. Zij moeten niet buiten schot gehouden worden. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Rapport

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes kwam woensdag met zijn rapport. Daarin zei hij dat er soms lokaal ruimte moet komen om de stikstofdoelen te verschuiven, maar dat de stikstofdoelen voor 2030 wel vaststaan. Remkes vond verder dat natuurherstel centraal moet staan, en dat de stikstofnorm een middel is om dat doel te bereiken.

Piekbelaster of niet?

Het bedrijf van Ten Kate telt 280 melkkoeien. Of hij zelf een van de 500 'piekbelasters' is die zo snel mogelijk moeten worden uitgekocht weet de Nederweertse boer nog niet. "Die onzekerheid blijft nog wel even. Zo heel dicht bij een officieel natuurgebied lig ik niet, maar ik hoop op korte termijn op meer duidelijkheid."

Buitenland

Mocht hij inderdaad zijn bedrijf moeten sluiten, dan ziet hij zijn toekomst niet langer in Nederland. "Ik ben melkveehouder in hart en nieren, dat wil ik blijven doen. En vanwege het financiële plaatje zie ik het niet gebeuren dat ik mijn bedrijf fors inkrimp. Je zit toch met investeringen die je hebt gedaan, de hypotheek die je moet betalen. Om in afgeslankte vorm verder te gaan zou ik toch gecompenseerd moeten worden."

In gesprek

De onzekerheid is nog niet voorbij, maar toch is Ten Kare positief. "Er ontstaat nu hopelijk weer wat rust om echt met elkaar in gesprek te gaan. Het is voor niemand goed als de boel weer jarenlang stil ligt. We hebben nu een gezamenlijke stip aan de horizon. Iedereen moet iets bijdragen, dat weten we nu."