Deskundigen zetten vraagtekens bij geheugenverlies Yvo T.

Verdachte Yvo T. tijdens rechtszaak. Hij wil niet herkenbaar in beeld worden gebracht. © L1
Deskundigen zetten vraagtekens bij het selectieve geheugenverlies van Yvo. T. De man (40) uit Schinnen staat in Tongeren terecht voor de moord op een Belgische politieagent.
Woensdag, op de derde dag van het proces, kwamen een psycholoog en psychiater vertellen over hun bevindingen.

Volledig toerekeningsvatbaar

Ze deden onderzoek naar de geestesgesteldheid van Yvo. Daarbij zijn geen stoornissen vastgesteld, waardoor hij volledig toerekeningsvatbaar is. De deskundigen gaven ook hun oordeel over het geheugenverlies van Yvo. Zo weet hij zich wel veel details te herinneren van voor en na het incident, maar kan hij niks meer zeggen over het schieten zelf. De deskundigen stellen daar vraagtekens bij. "Dat hij juist dat niet meer weet is niet echt waarschijnlijk, maar helemaal uit te sluiten is het niet", werd ter zitting gezegd. Ook na het incident handelde bij volgens de deskundigen rationeel, omdat hij achtereenvolgens zijn vriendin en moeder belde met het verzoek hem op te halen.

Agent doodgeschoten

Yvo T. zou in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa de Belgische politieagent Amaury Delrez hebben doodgeschoten. Hij was met zijn broer en een vriend op stap tijdens het weekend van de Formule I. Nadat het drietal een kroeg werd uitgezet, stapten ze in een taxi, die even later werd aangehouden door de politie. Bij die aanhouding werd direct geschoten en kwam de agent om het leven. De Belgische Justitie ziet Yvo als de schutter.

Verantwoordelijk

Yvo zelf gaf op de eerste dag van het proces al toe dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de agent. Hij vertelde dat hij onder invloed was van drugs en alcohol en dat hij kortsluiting kreeg op het moment dat iemand op zijn broertje lag. Yvo zou niet hebben gezien dat het om een agent ging en schoot daarop op een andere agent. Het moment van schieten kan hij zich niet herinneren.

Portier

Er kwamen verder woensdag ook bezoekers van het café aan het woord en ook de portier. De portier verklaarde dat hij niet de indruk had dat Yvo onder invloed van drugs als alcohol was op het moment dat hij het café verliet. Yvo zelf verklaarde eerder wel drugs en alcohol te hebben genuttigd.

Eindoordeel

Het proces gaat donderdag en vrijdag en mogelijk ook volgende week maandag nog verder. Een jury zal oordelen of Yvo T. schuldig is en samen met de rechter een eventuele straf uitspreken. Daar is geen beroep tegen mogelijk.